Строежите в Банско активирали нови свлачища

Строежите в Банско активирали нови свлачища

Нови свлачища са се активирали в Пирин заради бума в строителството в курорта Банско и край ски пистите има ровове с дълбочина надхвърляща 2-3 пъти човешкия ръст, съобщиха на пресконференция в сряда от гражданската коалиция “Спасете Пирин”.

Според членуващите в нея неправителствени организации екопроблемите, предизвикани от строежа на ски пистите в Банско, вече излизат извън зоната на концесията – района на Шилигарника в Бъндеришка долина, и засягат съседната долина. Водите от ски пистите се отклоняват в долината на река Демяница и предизвикват свлачища и прекъсване на пътя за едноименната ѝ хижа. Долината на реката е основна вододайна зона на Банско, но е застрашена от свличащата се скална маса. Така жителите на   Банско може да останат без вода.

Според еколозите, на територията на Националния парк “Пирин” вече е започнало да се строи и да се използват торове, въпреки че това е изрично забранено, а за изсичането на над 3 000 ха вековна гора държавата е отказала да търси отговорност,

С политиката си българската държава затваря бизнес възможности. и малките хотели в Банско са пред фалит, каза Любомир Попйорданов от Българската агенция за алтернативен туризъм. Според Цвета Христова са нарушени са всички изисквания на решенията по оценка на въздействие върху околната среда, издадени от Министерство на околната среда и водите“.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?