Барак Обама даде на гръцкия премиер очакваната подкрепа:

Строгите бюджетни икономии не може да са единствената стратегия в Гърция

Андонис Самарас и Барак Обама в Белия дом

Президентът на САЩ Барак Обама призова за политика на икономически растеж в Гърция и каза на гръцкия премиер Андонис Самарас, че строгите бюджетни съкращения не може да са единствената стратегия за излизане от кризата, предаде Франс прес.

На среща в Овалния кабинет Обама и Самарас признаха значението на реформите в Гърция, която е подложена на драстичен оздравителен план в опит да се намали дългът ѝ, който достигна 176 процента от БВП тази година.

"Имам доверие на премиера Самарас да продължи тези структурни реформи. Съгласни сме, че предвид затрудненията на Гърция не можем да считаме строгите бюджетни икономии за стратегия", каза Обама.

Заради кризата гръцкият БВП спадна с една четвърт за пет години.

"Важно е също да се наблегне на растежа и заетостта, защото историята е показала, че страните в растеж с висока заетост успяват по-лесно да намалят дълга си, отколкото страните, където хората са изгубили надежда", посочи президентът на САЩ.

"Искаме гърците да видят светлина в дъното на тунела", подчерта Обама и заяви, че е изразил пред Самарас подкрепата на САЩ в "този труден процес" за Гърция.

От своя страна Самарас обеща "да направи необходимото" при структурните реформи в Гърция. Той заяви, че е важно "да се наблегне на растежа и създаването на нови работни места, особено за младите хора", при които равнището на безработица надхвърля 60 процента.

"Преминаваме през много тежък период, жертвите, на които се съгласиха гърците, са огромни, но няма да са напразни", обеща гръцкият премиер.

Така срещата в Белия дом напълно оправда очакванията, че президентът на САЩ ще декларира своята подкрепа за Гърция, а тя е особено важна в момент, когато Гърция се готви за по-нататъшни преговори с международните кредите във връзка с допълнително облекчаване на нейния дълг.

Тя идва и преди изборите за канцлерския пост в Германия, на които Ангела Меркел ще се бори за трети мандат с ангажимента, че нейната страна няма да намали натиска си върху Гърция за исканите от нея реформи, за да продължи финансовата помощ, която тя получава от близо четири години насам.

Подкрепата на Обама дава възможност на Самарас отправи послание към Меркел за облекчаване на политиката на икономии.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?