Строител загина в София след падане от кулокран

Строител загина в София след падане от кулокран

Строител загина в София след падане от 28 метра височина при демонтиране на кофражни кули от осмия етаж, които е трябвало да бъдат свалени с помощта на кулокран.

Причината за нещастния случай е грешка от страна на загиналия при работата с товареното на кофража на рампата на кулокран. Това става ясно от съобщение на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), която е направила проверка на обекта.

Трагичната злополука е станала около 8:30 часа в сряда на обект "Жилищни сгради" в "Цариградски комплекс", който се намира в близост до бул."Цариградско шосе".

След провеждане на ежедневния инструктаж сутринта двама работника от фирмата - изпълнител на строежа започват демонтажа на кофражните кули и изнасянето им на товарна рампа за подготовка за закачане към куката на кулокрана чрез паяк от вериги с товароносимост 4 тона и дължина на клоновете 6 метра.

На товарната рампа са поставени и подготвени за сваляне две кофражни кули.

Загиналият работник остава на рампата, за да закачи кофражните кули на куката на кулокрана чрез товарозахващащо приспособление.

По писменото обяснение на краниста, при позиционирането на кулокрана към кофражните кули, загиналият работник посяга към люлеещото се товарозахващащо приспособление, загубва равновесие и пада от товарната рампа, заедно с една от кулите.

След уведомяване за възникналата злополука, обектът е проверен от инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Комисията е направила първоначален оглед на местопроизшествието, получила е писмените обяснения от свидетелите, обследвала е условията, при които е експлоатирано повдигателното съоръжение и е проверила документите.

Последната функционална проверка е извършена на 8 декември 2016 г., а последният периодичен преглед на съоръжението е бил на 16 ноември 2016 г., направен е и извънреден технически преглед, при който се установява, че съоръжението е технически изправно и годно за безопасна експлоатация.

На основание представените документи от ползвателя, комисията установи, че кулокранът е монтиран и експлоатиран, съгласно изискванията на Наредбата за технически надзор и безопасна експлоатация на повдигателни съоръжения (НБЕТНПС).

Споделяне

Още от България