Строители на метрото стават почетни граждани на София

Петима души ще бъдат удостоени с най-високото отличие на София – почетен гражданин, а други петима ще получат почетния знак на столицата за заслуги за построяването на втория метродиаметър. Решението ще бъде взето на сесията на Столичният общински съвет в четвъртък.

Заръката на премиера Бойко Борисов изпълнителният директор на общинската фирма “Метрополитен” Стоян Братоев да стане почетен гражданин на София ще бъде изпълнена. При откриването на новия участък на метрото на 31 август Борисов каза, че Братоев трябва да благодари на него за признанието, тъй като два поредни общински съвета са ходили да му искат оставката. “Аз му казах на Братоев, че докато аз съм някакъв, той ще е в метрото”, отсече премиерът.

 

Инж. Братоев е старши научен сътрудник и доктор на науките, като има 50 научни публикации и две изобретения.

 

Заради строителството на метрото, почетен знак на Столична община ще получат още френският инженер Венсан Русло, турският му колега Ертан Яатжъ, както и българските инженери Кирил Зайков и Валентин Тодоров и арх. Красен Андреев. Шефът на изпълнителя на строежа “Трейс холдинг” Николай Михайлов обаче не е включен в награждаването.

 

Заради финансиране на шест софийски проекта по финансовите механизми на Европейското икономическо пространство и на Норвегия, почетен граждани на София става и посланикът на скандинавската страна Тове Скарстейн, чийто мандат в столицата изтича. По двата финансови механизма са финансирани Музеят за съвременно изкуство, създаването на дигитален център на народната библиотека “Св.Св. Кирил и Методий”, образователен център в природен парк Витоша и други.

 

По случай 70-годишния му юбилей ст.н.с. д-р инж. Петър Митанов също ще бъде удостоен със званието почетен гражданин на София. Той участва в реставрацията на източната порта на Сердика, възстановяването на Централните хали, Централната минерална баня, базиликата “Света София” и реставрацията на фасадата на Народния театър “Иван Вазов”.

 

За възстановяването на знакови сгради в София почетен гражданин става и арх. Васил Китов. Той е проектант по реставрацията на Министерството на земеделието, Народното събрание, Синагогата, църквите “Св.Петка”, “Св.Св. Кирил и Методий”, “Св. Спас” и Боянската църква.

 

По предложение на Съюза на българските музиканти и танцови дейци почетен гражданин на София става и известният композитор и диригент проф. Пламен Джуров.

 

По повод 50-годишнината от създаването на камерен ансамбъл “Софийски солисти” също ще получат почетния знак на Столична община.

Споделяне

Още от България