Строителите чакат между 1.2 и 2 млрд. лв. за обекти, финансирани от еврофондовете

Над 1.2 млрд. лв. са неразплатените средства за строителните обекти, финансирани от еврофондовете, съобщиха от Камарата на строителите в отворено писмо до държавните институции в очакване на последното си заседание парламентът да актуализира държавния бюджет. На среща в Бургас на представители на Камарата с кмета на града и с депутати от ГЕРБ пък стана дума, че строителни фирми чакат около 2 милиарда лева за свършена работа по оперативни програми.

Неотдавна в друго писмо от камарата призоваха строителните фирми да замразят обектите заради неизплатените средства от оперативните програми.

В писмото си от понеделник строителите настояват управляващите да осигурят чрез актуализацията на бюджета необходимите средства.

"Стотици малки, средни и големи строителни фирми и доставчици на материали и услуги за строителството са поставени на прага на фалита, а хиляди работници и служители са заплашени да останат без работа, а техните семейства са изправени на ръба на оцеляването. Спирането на плащанията по оперативните програми и невъзможността на държавата вече осем месеца да възстанови плащанията от ЕК създаде реална опасност от неизпълнение на сключените договори за строителство и нанасянето на огромни щети за държавата от неизпълнение на поетите ангажименти към Европа”, пишат от камарата.

От сдружението посочват двете най-критични програми - по ОП "Околна среда” се строят обекти за над 2 млрд. лв, като неразплатените към момента средства са над 500 млн. лв. По Програмата за развитие на селските райони неизплатените от държавата суми са за над 748 млн. лева, от които над половината са задължения към строителните фирми.

"Заявяваме, че ние нямаме повече резерви да кредитираме държавата. Заявяваме, че не приемаме отговорността за неспособността на държавата да изпълнява коректно своите ангажименти, да бъде прехвърляна на строителния бранш. Категорично настояваме държавата да осигури необходимия финансов ресурс за разплащане по договорите при предстоящото обсъждане на актуализацията на бюджета на България, предвидено за 04 август, като бъдат предвидени и записани целево средства (с оглед на контрол за тяхното разходване) в размер на един милиард лева за незабавно възстановяване на плащанията от бюджета към строителните фирми, както и за осигуряване финансирането на обектите, за които имаме сключени договори с общините и държавата”, пишат още строителите.


Строителни фирми чакат около 2 милиарда лева за свършена работа по оперативни програми. Сумата бе обявена по време на среща на Камарата на строителите с кмета на община Бургас Димитър Николов и народните представители Лиляна Павлова и Ивелина Василева.

По време на срещата стана ясно, че строителните фирми, изпълняващи договори основно по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие", не са получавали заплащане от февруари тази година. Спрени са средства по Програма за развитие на селските райони, блокирани са и средствата по програма ФЛАГ.

"Двата милиарда висят като воденичен камък и на вашия, и на нашия врат. Общините и строителите са като скачени съдове - ако фалират едните, фалират и другите. Заплашени от съкращаване са 70 000 български работници, от тях 90 на сто са мъже. Вече е време не за разговори, а за конкретни действия", каза кметът Николов, цитиран от БТА.

Според Василева, най-лоша е ситуацията с Оперативна програма "Околна среда" . Там дължимата сума е над един милиард лева. Николов, Павлова и Василева смятат, че служебното правителство трябва да влезе в незабавна активна комуникация с Европейската комисия, за да се търси размразяване и гъвкавост при сроковете. Те поискаха от Камарата на строителите детайлна справка за положението на всички застрашени фирми и дължимите им суми, за да излезе наяве реалното положение. Но, каквото и да се направи в този момент, възобновяване на плащанията е възможно най-рано през ноември и то при една особено активна роля на държавната власт у нас.

Строителите сигнализираха, че вече не им се признава банковата гаранция от една конкретна банка, което ги принуждава да търсят нови пари и да правят поредна ипотека.

Най-големите застрашени проекти със спряно финансиране в Бургас са Регионалното депо за отпадъци и водните проекти в Банево, Ветрен и Горно Езерово.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?