Строителите се спазариха нова конфедерация да регистрира фирмите

Строителите се спазариха нова конфедерация да регистрира фирмите

Трескаво набиране на фирми членки започва в браншовите организации в строителството. Да бъде създадена Конфедерация на българските строители на квотен принцип, се договориха късно вечерта в понеделник представителите в работната група по законопроекта за регистрацията на фирмите в бранша. Това съобщиха във вторник от Българска стопанска камара (БСК).

След огромен натиск от страна на другите браншови съюзи, Българска строителна камара прие да отстъпи част от монополните си права, предвиждани в двата проектозакона, които бяха предложени от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Браншовите съюзи на строителите се обединиха около идеята да се създаде централен професионален регистър, в който да се регистрират всички фирми. Регистърът ще се управлява от  нова браншова структура – Конфедерация на българските строители. Тя обаче ще се регистрира по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, а не както се планираше досега с новия закон за регистрацията на строителите. В управителния съвет ще има и един представител на държавата, който ще бъде предложен от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

В общото събрание на новата браншова организация ще влизат представители от всички браншови структури в сектора. Техният брой ще бъде определен на квотен принцип, според броя на регистрираните членове, но при функционална равнопоставеност на работодателските организации.

Представителите в работната група се договориха, за малките фирми в строителния бранш, които извършват специфични дейности като поставяне на изолации и дограми, да не е задължително вписването в централния регистър. За тях ще се в водят отделни регистри към съответните браншови организации.

Текстовете, по които беше постигнат консенсус, ще бъдат дадени на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов в сряда, уточниха от стопанската камара. От регионалното министерство допълниха, че новият закон ще бъде предложен за одобрение от правителството до края на март.

Споделяне

Още по темата

Още от Имоти

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?