Строителите се спазариха нова конфедерация да регистрира фирмите

Строителите се спазариха нова конфедерация да регистрира фирмите

Трескаво набиране на фирми членки започва в браншовите организации в строителството. Да бъде създадена Конфедерация на българските строители на квотен принцип, се договориха късно вечерта в понеделник представителите в работната група по законопроекта за регистрацията на фирмите в бранша. Това съобщиха във вторник от Българска стопанска камара (БСК).

След огромен натиск от страна на другите браншови съюзи, Българска строителна камара прие да отстъпи част от монополните си права, предвиждани в двата проектозакона, които бяха предложени от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Браншовите съюзи на строителите се обединиха около идеята да се създаде централен професионален регистър, в който да се регистрират всички фирми. Регистърът ще се управлява от  нова браншова структура – Конфедерация на българските строители. Тя обаче ще се регистрира по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, а не както се планираше досега с новия закон за регистрацията на строителите. В управителния съвет ще има и един представител на държавата, който ще бъде предложен от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

В общото събрание на новата браншова организация ще влизат представители от всички браншови структури в сектора. Техният брой ще бъде определен на квотен принцип, според броя на регистрираните членове, но при функционална равнопоставеност на работодателските организации.

Представителите в работната група се договориха, за малките фирми в строителния бранш, които извършват специфични дейности като поставяне на изолации и дограми, да не е задължително вписването в централния регистър. За тях ще се в водят отделни регистри към съответните браншови организации.

Текстовете, по които беше постигнат консенсус, ще бъдат дадени на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов в сряда, уточниха от стопанската камара. От регионалното министерство допълниха, че новият закон ще бъде предложен за одобрение от правителството до края на март.

Споделяне

Още по темата

Още от Имоти