Строителите ще убеждават ОЛАФ, че спазват законите

Искат обяснение от премиера заради "Джи Пи Груп"

Строителите ще убеждават ОЛАФ, че спазват законите

Камарата на строителите в България поиска среща с ръководството на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, за да го убеди, че спазва стриктно законите и европейските нормативи. В него организацията заявява, че усилията ѝ са насочени към създаване на честна и прозрачна конкурентна среда и ясни правила в бранша. В същото време строителите се обявяват за жертва на сайтове, които разпространяват фалшиви новини.

Това е поредното писмо на Камарата на строителите, която в петък обяви, че е готова да организира протести заради искане на депутати от БСП да се направи проверка на качеството на строителните работи. От левицата защитиха с декларация депутатите си и обявиха заплахите на камарата като нарушение на конституцията.

В същото време председателят на КСБ Мирослав Мазнев обяви, че организацията ще иска обяснения от премиера Бойко Борисов как и защо е решил да нареди отстраняването на фирмата "Джи Пи Груп" от търгове с европейско и държавно финансиране.

"Медийни атаки"

Поредната позиция на камарата до ОЛАФ е "във връзка с разпространението от определени медии на подвеждащи, не отговарящи на истината информации, касаещи изпълнението на инфраструктурни проекти, финансирани, с подкрепата на европейските фондове“. В нея се казва още, че фирмите, членове на КСБ, "винаги са работили, спазвайки стриктно законите в Република България и европейските нормативи, като усилията ни са били насочени към създаване на честна и прозрачна конкурентна среда и ясни правила в бранша".

От камарата виждат политически интереси зад "неприемливи медийни атаки" срещу строителния бранш. Обвързват ги с предстоящите догодина местни и европейски избори.

"Сайтове, наричащи себе си "разследващи", а всъщност работещи на принципа на пощенската кутия, с неясно и непрозрачно финансиране, разпространяват публично фалшиви новини (fake news) срещу водещи строителни компании, изградили едни от най-мащабните инфраструктурни проекти, големи работодатели и данъкоплатци. Обвиненията срещу строителните фирми за некачествено изпълнение и непрозрачност на обществени поръчки прераснаха в обвинения за злоупотреби с евросредства, за да преминат всички граници и да достигнат до зловещата манипулация за връзка с убийство на млада жена, водеща на тв предаване. Въпреки бързата работа на следствените органи, довела до разкриването на това престъпление и задържането на извършителя негативният отзвук в международен план към страната ни бе огромен", пише в позицията, без да се споменават конкретни имена на медии.

След това се посочва, че "кулминацията в тази груба манипулация" настъпила с внасянето на „т.нар „петиция за независимо разследване и замразяване на еврофондовете", на сайта "Биволъ". Този сайт публикува и разследване за злоупотреба с евросредства от страна на компанията "Джи Пи Груп". Заради публикацията вицепремиерът Томислав Дончев изпрати сигнал до прокуратурата.

"КСБ счита, че всички договори по европейските програми са реализирани и приключили законосъобразно, и съответно под контрола и одита на българските и европейските институции. Това не е първата петиция с оклеветяващи и не отговарящи на истината твърдения на въпросния сайт", пише в позицията на строителната камара от неделя.

В писмото си до директора на ОЛАФ Виле Итала организацията за пореден път заявява, че "разпространяването на подобни информации уронва престижа на българския строителен бранш, подкопава доверието в българските и европейските институции, уврежда имиджа на нашата страна".

Обяснения от премиера

Междувременно пред бТВ председателят на камарата инж. Мирослав Мазнев обяви, че организацията ще иска от премиера Бойко Борисов обяснение по какъв начин е било взето решението да се извади "Джи Пи Груп" от проектите с държавно и европейско финансиране.

"Ние спазваме законността – с какво кой е нарушил определени закони, за да се предприемат съответните действия и, когато се предприемат действия, те трябва да отговарят на законовите основания", каза Мазнев. До момента държавата реално не е предприела действия за изваждането на компанията от търгове по нареждането на Борисов. Фирмата сама се отказа от два големи договора – за изграждане на тунела "Железница" и за ремонт на трасето на трамвай 5 в София.

Сблъсък с БСП

Мазнев обяви, че не вижда връзка между корупцията и лошото качество на строежите, каквато правят от БСП. Той повтори, че организацията иска оставките на Елена Йончева и колегите ѝ от БСП, които поискаха проверка на качеството на пътните строежи.

"Оставката не я искаме заради това, че може да има некачествено изпълнение. Искаме я заради политическото говорене. Къде е връзката „корупция – качество”? Когато вкъщи дойде майстор и ви направи банята с някакви отклонения, има ли корупция? Качеството е един от недостатъците, които ги има навсякъде по света. Когато се говори за корупция и се увлича цял бранш с такива тежки обвинения, това вече уронва престижа", каза Мазнев.

Миналата седмица камарата в обръщение предупреди, че е готова да организира "граждански протести" след 18 ноември, чрез които няма да се позволи на депутати, уронващи престижа на бранша, да влязат в сградата на Народното събрание. Повод стана искането на Елена Йончева и нейни колеги от БСП за проверка на качеството на строителните работи.

Националният съвет на БСП защити депутатите, които внесоха искане за проверка на качеството на пътищата в страната. Според левицата заявеното намерение на корпоративни организации да препятстват дейността на народни представители противоречи на конституционния ред в страната.

Според БСП посегателството и заплахите за ограничаване на дейността на депутати са нарушение на конституцията.

Преди заседанието на Националния съвет лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че четиримата депутати, подписали искането за проверка на качеството на пътните ремонти, няма да подават оставки и ще продължат да ходят на работа, въпреки заплахите на строителния бранш да ги спрат да влязат в сградата на парламента. Тя добави, че БСП ще внесе отново подписката в АПИ със 79 подписа от всички депутати.

Случаят "Своге"

За качеството на пътните строежи и ремонти се заговори след катастрофата по пътя за Своге, в която загинаха 20 души.

В събота Елена Йончева показа документ от община Своге, с който се иска ремонта на участъка, в който стана инцидента, заради проблеми. Документът е от миналата година. В неделя пред бТВ зам.-кметът на Своге Валентин Михайлов потвърди за наличието на констативния протокол, изпратен до стопанина на пътя – Агенция пътна инфраструктура.

"Този констативен протокол беше направен по молба и със заповед на кмета на община Своге. Искането беше за съвместна проверка на пътя в този участък, след една жестока катастрофа месец преди това – през май 2017 година. Този протокол е съставен съвместно с представителите на КАТ – Своге, както и представител на Областното пътно управление. На място се събраха всички, огледаха ситуацията и предписаха мерки, които във времето да се изпълнят. Това е почти същият участък, в който през август стана тежката катастрофа с автобус, при която загинаха 20 човека”, каза Михайлов. Той добави, че документът е предаден на компетентните органи след катастрофата с автобус преди няколко месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес