Строителната камара сезира Брюксел за нагласени обществени поръчки

Строителната камара информира правителството и Европейската комисия за нагласени обществени поръчки. Това става на базата на редовния мониторинг, който прави организацията. Сезирането на Брюксел е съгласно указания на Европейската комисия. Това заявява председателят на Строителната камарата Светослав Глосов в интервю за БТА по повод днешния професионален празник на строителите - Димитровден.

Проблемът с некоректните обществени поръчки продължава и това се вижда с масовото обжалване на процедурите, казва инж. Глосов. Те се протестират именно за това, че много от възложителите си позволяват да вписват в тръжните условия дискриминационни, насочващи или тълкувателни изисквания, допълва той.

На годишна база спадът в строителната продукция ще запази темповете от около 7-8%, прогнозира Глосов. Според него това се дължи главно на спада в инфраструктурното строителство. “Това е нормално, защото големите и скъпи проекти един по един приключват. Увеличен е броят на новите обекти, но те са на по-малка стойност”, обясни шефът на организацията.

Според него, осъществяването на проекта за нова ядрена централа би имало положителен ефект за сектора в условията на криза, защото ще ангажира много фирми и ще осигури заетост.

Запитан за възможността нашите строителни фирми да внасят битум от Албания, която бе лансирана в началото на седмицата при посещението на българска правителствена делегация в Тирана, Глосов отбелязва, че албанският битум е най-добрият в Европа и това се знае от десетилетия.

Все още остава нерешен проблемът с дълговете на общините към строителите, които възлизат на над 180 млн. лв., по данни на Министерството на финансите. Това мултиплицира междуфирмената задлъжнялост, посочва Глосов. Той уточнява, че държавата не дължи пари на бранша. Има текущи плащания, свързани със сертификатите по дейностите по големите обекти, но това не са задължения, казва шефът на строителната камара.

Около 150 000 души в момента са заетите в строителството. През пиковата 2008 г. те са били близо 350 000, сочат данните на браншовата камара. В нейния регистър има вписани около 4000 фирми. През последните години са отпаднали 1000 компании, 600 са новите членове. Вписването в професионалния регистър на строителите е задължително условие, за да работиш легално на пазара и да може да участваш в обществени поръчки за строителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес