Строителни босове опитвали да подкупят Плевнелиев, за да вземат поръчки

Строителни босове опитвали да подкупят Плевнелиев, за да вземат поръчки

Шефове на строителни фирми предложили няколко пъти подкуп на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, за да получат обществена поръчка. Това съобщи министърът в понеделник пред БНТ. По думите му това станало "два-три" пъти и за тези случаи има подадени сигнали до ДАНС.

Той не посочи кои са фирмите. "Да, имаше хора, които идваха в министерството, срещи по една или друга причина, след което казват - ама ваш интерес, ама наш интерес. . .

Такива хора се гонят, след което се информира ДАНС.", каза Плевнелиев в отговор на въпрос дали опитът за даване на подкуп е дошъл от "големите акули в бранша".

Според него големият проблем в регионалното министерство е че, "хората още не могат да свикнат с мисълта, че този министър, който е там, както и неговият екип, няма да ходят по стаите и да казват кой трябва и кой не трябва да спечели, и кой трябва и кой не трябва да бъде поканен по отношение на всички тръжни процедури. Те са открити, те са честни, те ще бъдат на сайта, който иска - добре дошъл.".

Прокуратурата работи по три случая на корупция в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), каза още Плевнелиев. Става въпрос за неспазване на процедурите по възлагане на обществени поръчки, а нарушенията са на шефове на дирекции, уточни министърът.

Плевнелиев припомни, че двама шефове на дирекции в министерството вече са уволнени заради скандалния ремонт на сградата на МРРБ за над 40 млн. лева, възложен на "Главболгастрой".

Споделяне

Още от България