Строителни фирми оставиха 4 квартала в София без ток

Строителни фирми оставиха 4 квартала в София без ток

Строителни фирми оставиха четири столични квартала без ток, съобщиха от пресцентъра на "ЧЕЗ България".

Несъгласувани изкопни дейности са повредили в събота сутринта кабел средно напрежение в столицата. В резултат без електрозахранване за час в почивния ден са останали 2 436 домакинства и стопански клиенти в ж.к. Борово, ж.к. Красно село и кв. Манастирски ливади.

15 минути по-късно друг кабел на компанията е бил разкъсан в резултат на несъобразени изкопни дейности в кв. Студентски град в София. Без електрозахранване за 1 час и 10 минути са останали 925 клиенти.

"Екипи на ЧЕЗ Разпределение предоставиха електрозахранване по резервна схема и при двете предизвикани аварии. Организирани са дежурни групи за възстановяване на повредите, след което ще бъде възстановена нормалната схема на електрозахранване, във връзка с което са възможни кратковременни оперативни превключвания", казаха от ЧЕЗ.

Компанията е създала методика, според която съставя констативни протоколи на фирмите, които нарушават целостта на кабели при несъобразена работа и предявява претенции за нанесени щети, но тя не дава резултат. Затова дружеството призова отговорните институции да защитят интересите на хората.

"ЧЕЗ разпределение полага усилия за поддържане на мрежата в постоянно изправно състояние, но прекъсванията в резултат на несъгласувани изкопни дейности и нарушаването на комфорта на хората се превърнаха ежедневие", казаха още от дружеството.

Споделяне

Още от Бизнес