Строителните фирми се страхуват да участват в строежа на първата джамия в Атина

Четвърти опит да се намери строител за първата джамия в Атина ще бъде направен следващия месец, след като трите неуспешни търга доведоха до твърдения, че някои фирми са оттеглили офертите си заради сплашване, пише гръцкият вестник "Катимерини", цитиран от БТА.

Главният секретар в министерството на транспорта Стратос Симопулос заяви за "Катимерини", че новият търг за проекта на стойност 946 000 евро ще бъде насочен само към големи компании.

Представители на няколко по-малки фирми, които проявиха интерес към проекта преди време, заявиха за изданието, че имат опасения заради общественото недоволство срещу строежа на джамия в Атина. Един от представителите каза, че се страхува да не стане "мишена на екстремистки групировки", а друг - че е бил физически възпрепятстван да внесе оферта заради протест срещу джамията на местни жители и организации.

Крайнодясната партия "Златна зора" се противопоставя на строежа, срещу който се обяви и епископът на Пирея Серафим, както и жителите на квартал Вотаникос, където е планирано изграждането на храма.

Правителствени източници спекулираха, че липсата на интерес от страна на строителните фирми може да е опит да бъде принудено правителството да предложи повече пари. Атина е една от малкото столици в Европейския съюз, в която няма джамия, поради което мюсюлманите използват около 100 импровизирани молитвени зони в сутерените на жилищни блокове.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?