Строителните проекти за паметници на културата ще се разглеждат по-бързо

Строителните проекти за паметници на културата ще се разглеждат по-бързо

Преписките от инвеститори, свързани с имоти, които са паметници на културата, ще се разглеждат в по-кратки срокове. С това се ангажира министърът на културата Боил Банов. На неформална среща с представители на браншови организации от сферата на строителството той обещал становищата на Националния институт за недвижимото културно наследство да са готови в рамките на месец и 5 дни, въпреки че по закон срокът е 4 месеца.

По-бързото произнасяне той определил като "моя личен срок", съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. Според съобщението на срещата са присъствали представители на Българската асоциация на архитектите и инженерите, Камара на строителите в България, Съюза на архитектите, Камарата на архитектите и на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Банов обяснил, че ведомството му ще се стреми към по-голяма оперативност, съкращаване на крайните срокове, така че всички процеси да бъдат максимално оптимизирани. Това щяло да стане с преместването на института в сградата на Министерството на културата, както и с привеждането на архива на НИНКН в "адекватен вид" и дигитализирането му. Гова щяло да намали значително корупционния риск.

"Виждате, че се стремим да бъдем логични и това лека-полека започва да личи в работата на института", казал министърът, без да дава подробности в какво точно се състои промяната.

Банов обещал още да не остане нито един паметник на културата с най-ниския статут - "за сведение". С такъв статут били 25 000 паметници. Идеята е всяка отделна сграда да бъде наново категоризирана и ако е нужно, да получи по-висок статут или пък защитата ѝ като паметник на културата да отпадне. "Това е работа, от която е бягано в продължение на 40 години, и аз съм решен да я свърша", заявил министърът.

Банов увери присъстващите на срещата, че е отворен към всякакви идеи и предложения, включително и за промени в нормативната уредба, така че средата да се нормализира. "Смисълът на тази среща е да обединим усилията си така, че всички да заработим по-добре", допълни той.

Министърът посочил, че той и екипът му се стремят всички смислени проекти да бъдат реализирани. По думите му подходът към всяка сграда следва да е според нейната специфика. "В същото време има обекти, съдбата на които не бива да се решава на парче, а трябва да се гледа добавената стойност, която имат като цели ансамбли или квартали", обяснил Банов. Неотдавна той каза пред Mediapool, че Тютюневият град в Пловдив ще бъде обявен за защитен квартал и всички сгради в него ще получат статут на паметници на културата. В момента защитени по този начин са само 4 няколко здания. Три от тях са полуразрушени.

От своя страна представителите на браншовите организации благодариха на министър Банов за усилията. Участниците в срещата се обединиха около мнението, че е добре срещата в този формат да стане регулярна.   

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?