Строителният бранш разделен на шампиони и аутсайдери в поръчките

"Демократична България": ГБС, "Хидрострой" и "Джи Пи Груп" финансираха проправителствения протест

Председателят на УС на КСБ Илиян Терзиев се здрависва с премиера Бойко Борисов в сряда под зоркия поглед на почетния председател на КСБ Симеон Пешов

Протестът на строителите в сряда радели бранша на шампиони срещу аутсайдери в печеленото на обществени поръчки.

Едните твърдят, че в протеста са участвали само големите в бранша – "Джи Пи Груп", "ПСТ Груп", "Хидрострой" и "Главболгарстрой" (ГБС), заедно с подизпълнителите на обектите им. Другите отричат и обясняват, че решението за протеста е взето единодушно на общо събрание на строителната камара през ноември. Признават, че е имало резервирани изказвания относно организирането на протеста. Определят го за нормално предвид факта, че в организацията членуват около 5100 фирми.

Това показа допитване на Mediapool до областни председатели на Камарата на строителите, с които успя да се свърже по телефона.

Междувременно от "Демократична България" обявиха, че ГБС, "Хидрострой" и "Джи Пи Груп" са финансирали "проправителствената акция" в сряда с по 20 хил. лв. извънредна вноска в строителната организация.

"Свидетели сме на класическо срастване на политическа с икономическа власт – характерно за авторитарни режими, които използват разпределянето на публични средства, за да укрепват управлението си", е посочено в позицията на политическата формация.

"Демократична България" се обяви против отпуснатите над 1.3 млрд. лв. за строителството на магистрала "Хемус" "под натиска на манифестациите". Формацията обещава да внесе в следващия парламент нов Закон за обществените поръчки, с който да се въведат електронни търгове и да се наложи прозрачност в работата на институциите, които разпределят публични средства.

Строители: Протестът беше на големите в защита на техните интереси

Представители на областните ръководства на Камарата на строителите в Пловдив, Пазарджик и Силистра заявиха, че техни членове не са участвали в протеста в сряда, когато около 1000 самосвала бяха строени в редица на бул."Цариградско шосе".

"На протест излязоха компаниите, които редовно печелят обществени поръчки. По телевизията видях камиони само на ГБС, "Джи Пи Груп" и "ПСТ Холдинг". Това са фирмите, които успяха да овладеят организацията и да защитават само техните интереси, но не и на бранша", каза Пламен Иванов пред Mediapool.

"Строителни компании от Пазарджик не са участвали в протеста. На протест излязоха богоизбраните фирми, които печелят търговете. Обикновените строители не бяхме на протеста", каза Любомир Келчев пред Mediapool.

Строители от Силистра също не са се включили. "Необходими са законови промени, с които да се ограничат възможностите за манипулиране на търговете. След последните промени в Закона за обществените поръчки оценяването стана още по-субективно", каза Димо Мирчев пред Mediapool.

"Варна подкрепя протеста. Решението е взето на общото събрание на организацията. По време на срещата имаше и резервирани изказвания, но нямаше против", каза Христо Димитров пред Mediapool.

"Съвсем нормално е да има различни виждания по отношение на протеста", коментира Мирослав Мазнев, изпълнителен директор на Камарата на строителите. Той обясни, че решението за протеста е взето през ноември. Първоначалната идея е била във всеки областен град да бъде изкарана техника, за да се види, че всички го подкрепят. Взели решение да бъде само в София, за да не затрудняват движението в градовете. В столицата са се включили над 20 строителни компании с техника (под 1% от членовете на КСБ – бел. ред.), имало дори камиони от Пловдив, най-вероятно на "Пътища Пловдив". Компанията строи в момента участък от магистрала "Струма".

По думите на Мазнев непремерените приказки по отношение на строителите може да доведат до спиране на европейските фондове за България. Тогава и големи, и малки ще са потърпевши, както и обществото, допълни той.

"Демократична България": Манифестация на първенците в строителните поръчки

"Струпването на бул. "Цариградско шосе" на техника за няколко десетки милиона евро, закупена с парите на българските граждани, е акция на няколко големи играчи в сектора. Тези фирми – силно приближени до всяка власт, организираха фалшив протест, за да окажат подкрепа на управляващите", се казва в позицията на "Демократична България".

Според организацията подписката от 60 000 подписа, която строителната камара внесе в парламента, Министерския съвет и президентството, не е подписана от редица строителни компании членове на браншовата организация. Това са заявили десетки български малки фирми, които не подкрепят КСБ и не са се включили в подписката пред "Демократична България".

От организацията смятат, че КСБ "отдавна е превзета от властта и не защитава интересите на средния и дребен бизнес".

Аргументите им са, че настоящият председател на Управителния съвет на КСБ Илиян Терзиев е близък до тези, които фалираха КТБ. Бившият председател на КСБ Светослав Глосов бе издигнат "по заслуги" до шеф на АПИ. Настоящият изпълнителен директор на КСБ Мирослав Мазнев е бивш заместник-министър на регионалното развитие в кабинета на Пламен Орешарски. Негови заместници са представителите на ГБС и "Джи Пи Груп". В управителния съвет на КСБ са и представители на "Водстрой 98".

Сегашното ръководство на КСБ е превърнало организацията в присъдружна на властта, чрез своите позиции в нейна подкрепа, по отношение на скандалите с ремонта на ул. "Граф Игнатиев", трагедията край Своге и други, смятат от "Демократична България".

Към момента от КСБ и от посочените от "Демократична България" компании няма официален коментар.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес