Строителният бранш разделен на шампиони и аутсайдери в поръчките

"Демократична България": ГБС, "Хидрострой" и "Джи Пи Груп" финансираха проправителствения протест

Председателят на УС на КСБ Илиян Терзиев се здрависва с премиера Бойко Борисов в сряда под зоркия поглед на почетния председател на КСБ Симеон Пешов

Протестът на строителите в сряда радели бранша на шампиони срещу аутсайдери в печеленото на обществени поръчки.

Едните твърдят, че в протеста са участвали само големите в бранша – "Джи Пи Груп", "ПСТ Груп", "Хидрострой" и "Главболгарстрой" (ГБС), заедно с подизпълнителите на обектите им. Другите отричат и обясняват, че решението за протеста е взето единодушно на общо събрание на строителната камара през ноември. Признават, че е имало резервирани изказвания относно организирането на протеста. Определят го за нормално предвид факта, че в организацията членуват около 5100 фирми.

Това показа допитване на Mediapool до областни председатели на Камарата на строителите, с които успя да се свърже по телефона.

Междувременно от "Демократична България" обявиха, че ГБС, "Хидрострой" и "Джи Пи Груп" са финансирали "проправителствената акция" в сряда с по 20 хил. лв. извънредна вноска в строителната организация.

"Свидетели сме на класическо срастване на политическа с икономическа власт – характерно за авторитарни режими, които използват разпределянето на публични средства, за да укрепват управлението си", е посочено в позицията на политическата формация.

"Демократична България" се обяви против отпуснатите над 1.3 млрд. лв. за строителството на магистрала "Хемус" "под натиска на манифестациите". Формацията обещава да внесе в следващия парламент нов Закон за обществените поръчки, с който да се въведат електронни търгове и да се наложи прозрачност в работата на институциите, които разпределят публични средства.

Строители: Протестът беше на големите в защита на техните интереси

Представители на областните ръководства на Камарата на строителите в Пловдив, Пазарджик и Силистра заявиха, че техни членове не са участвали в протеста в сряда, когато около 1000 самосвала бяха строени в редица на бул."Цариградско шосе".

"На протест излязоха компаниите, които редовно печелят обществени поръчки. По телевизията видях камиони само на ГБС, "Джи Пи Груп" и "ПСТ Холдинг". Това са фирмите, които успяха да овладеят организацията и да защитават само техните интереси, но не и на бранша", каза Пламен Иванов пред Mediapool.

"Строителни компании от Пазарджик не са участвали в протеста. На протест излязоха богоизбраните фирми, които печелят търговете. Обикновените строители не бяхме на протеста", каза Любомир Келчев пред Mediapool.

Строители от Силистра също не са се включили. "Необходими са законови промени, с които да се ограничат възможностите за манипулиране на търговете. След последните промени в Закона за обществените поръчки оценяването стана още по-субективно", каза Димо Мирчев пред Mediapool.

"Варна подкрепя протеста. Решението е взето на общото събрание на организацията. По време на срещата имаше и резервирани изказвания, но нямаше против", каза Христо Димитров пред Mediapool.

"Съвсем нормално е да има различни виждания по отношение на протеста", коментира Мирослав Мазнев, изпълнителен директор на Камарата на строителите. Той обясни, че решението за протеста е взето през ноември. Първоначалната идея е била във всеки областен град да бъде изкарана техника, за да се види, че всички го подкрепят. Взели решение да бъде само в София, за да не затрудняват движението в градовете. В столицата са се включили над 20 строителни компании с техника (под 1% от членовете на КСБ – бел. ред.), имало дори камиони от Пловдив, най-вероятно на "Пътища Пловдив". Компанията строи в момента участък от магистрала "Струма".

По думите на Мазнев непремерените приказки по отношение на строителите може да доведат до спиране на европейските фондове за България. Тогава и големи, и малки ще са потърпевши, както и обществото, допълни той.

"Демократична България": Манифестация на първенците в строителните поръчки

"Струпването на бул. "Цариградско шосе" на техника за няколко десетки милиона евро, закупена с парите на българските граждани, е акция на няколко големи играчи в сектора. Тези фирми – силно приближени до всяка власт, организираха фалшив протест, за да окажат подкрепа на управляващите", се казва в позицията на "Демократична България".

Според организацията подписката от 60 000 подписа, която строителната камара внесе в парламента, Министерския съвет и президентството, не е подписана от редица строителни компании членове на браншовата организация. Това са заявили десетки български малки фирми, които не подкрепят КСБ и не са се включили в подписката пред "Демократична България".

От организацията смятат, че КСБ "отдавна е превзета от властта и не защитава интересите на средния и дребен бизнес".

Аргументите им са, че настоящият председател на Управителния съвет на КСБ Илиян Терзиев е близък до тези, които фалираха КТБ. Бившият председател на КСБ Светослав Глосов бе издигнат "по заслуги" до шеф на АПИ. Настоящият изпълнителен директор на КСБ Мирослав Мазнев е бивш заместник-министър на регионалното развитие в кабинета на Пламен Орешарски. Негови заместници са представителите на ГБС и "Джи Пи Груп". В управителния съвет на КСБ са и представители на "Водстрой 98".

Сегашното ръководство на КСБ е превърнало организацията в присъдружна на властта, чрез своите позиции в нейна подкрепа, по отношение на скандалите с ремонта на ул. "Граф Игнатиев", трагедията край Своге и други, смятат от "Демократична България".

Към момента от КСБ и от посочените от "Демократична България" компании няма официален коментар.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?