Строителният бранш се обяви за жертва на злостни атаки

Поиска да се въведат съдебни наказания за "увреждане на търговския престиж" и заплаши с национални протести

Строителният бранш се обяви за жертва на злостни атаки

Камарата на строителите в България се оплака от това, че през последните месеци строителният бранш е "подложен на безпрецедентни и злостни атаки, зад които прозират политически интереси". В декларация до президента, премиера, председателя на Народното събрание и лидерите на парламентарните партии организацията се възмущава, че "продължават и несправедливите обвинения, че българските фирми строят на "високи цени, а качеството е безобразно“. Тя иска среща с Румен Радев, Бойко Борисов, Цвета Караянчева и лидерите на парламентарните групи, за да бъдат опровергани обвиненията срещу строителните фирми и да поиска законодателни промени за въвеждане на съдебни наказания за "увреждане на търговския престиж и доброто име на компании, стожери на българската икономика".

"Обвиненията срещу строителните фирми за некачествено изпълнение и непрозрачност на обществени поръчки прераснаха в обвинения за злоупотреби с евросредства, за да преминат всички граници и да достигнат до зловещата манипулация за връзка с убийство на млада жена, водеща на тв предаване", посочва се в декларацията.

Тя явно визира разпространените в публичното пространство съмнения, че русенската журналистка Виктория Маринова е убита заради темата на воденото от нея последно предаване "Детектор" в телевизия ТВН преди убийството ѝ, която бе за разследването на сайта "Биволъ" за машинации при спечелването на европроекти от страна на строителната компания "Джи Пи Груп". Разследването на прокуратурата посочи като заподозрян за бруталното изнасилване и убийство Северин Красимиров, който се очаква до дни да пристигне от Германия, където бе арестуван, за да му се повдигнат обвинения в Русе. Междувременно обаче премиерът Бойко Борисов нареди "Джи Пи Груп" да бъде извадена от всички проекти с държавно и европейско финансиране, за да няма съмнения за качеството на изпълнение, а самата компания се отказа от две спечелени от нея обществени поръчки.

Строителната камара сега се възмущава, че атаките срещу бранша се отразяват тежко върху авторитета и работата му и "заради недоказани твърдения, хвърлени в публичното пространство, се слагат обидни етикети". За пример се дава, как "българските строители са наричани "олигарси, крадци, лъжци и убийци“.

Организацията декларира, че нейните членове работят според законите и "усилията ни са били насочени към създаване на честна и прозрачна конкурентна среда и ясни правила в бранша". "Конкурсите и обществените поръчки се провеждат съгласно законодателството и вярваме, че в нашата страна съществуват достатъчно институции, които да гарантират тяхната законност и прозрачност", допълват фирмите.

"Намираме за неприемливо заради публикации без доказателства, без произнасяне на съответните органи, да се заклеймяват публично водещи строителни компании, изградили едни от най-мащабните инфраструктурни проекти, големи работодатели и данъкоплатци, и те да бъдат отстранявани от участие в обществени поръчки. Освен че създава напрежение в бранша, това е изключително лош знак към всички потенциални чужди инвеститори, които биха искали да правят бизнес у нас", коментира още камарата..

В писмото се посочва още, че "строителите на България не са престъпници" и не желаят да  бъдат използвани "за политически цели и за предизборна агитация".

Браншът настоява за срещи с държавните лидери, за да опровергае "всички внушения и недоказани твърдения, отправяни досега в изявления и изказвания на институции".

"Както ние носим отговорност пред обществото, контролните и правораздаващите органи, така трябва да се търси отговорност от субектите, които създават и разпространяват лъжлива и невярна информация. Това трябва да бъде постигнато чрез промени в законодателството и ефективното и бързо съдебно производство. Увреждането на търговския престиж и доброто име на компании, стожери на българската икономика, към момента не е наказуемо по никакъв начин. Това отваря широко поле за манипулации, което не е в интерес на заетите в сектора, техните семейства, както и на техните работодатели", пишат още от организацията.

Тя се надява посланията ѝ да бъдат чути и обявява, че "ако това не стане, следващата стъпка ще бъде да защитим правата си по всички законови начини, включително и с национални протестни действия".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес