Строителният контрол на София иска незабавно събаряне на строежа на Вълка

Строителният контрол на София иска незабавно събаряне на строежа на Вълка

Столичният строителен контрол е изискал незабавно събаряне на т.нар. "зимен сарай" на Вълка на брега на язовир Искър в едноименното ловно стопанство. За да се пристъпи към реални действия по събарянето, кметът на София Йорданка Фандъкова трябва да издаде изрична заповед за целта или да упълномощи свои подчинени да я разпишат. До момента Столична община не е съобщавала за издаването на заповедта.

На ход е Фандъкова

Преди дни стана ясно, че процедурата за събарянето на двуетажната постройка ще се движи по чл. 225 а от Закона за устройство на територията. Той казва, че "кметът на общината или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за премахване на строежи от четвърта до шеста категория, незаконни по смисъла на чл. 225, ал. 2, или на части от тях".

Нормата уточнява, че заповедта се издава въз основа на констативен акт, който е изпратен на заинтересованите страни. От район "Панчарево" посочиха пред Mediapool в петък, че са направили това на 12 октомври, като заинтересованите страни по казуса - "Био Майнинг" на Гайтански и Югозападното държавно предприятие, на чиято територия е незаконната постройка, могат да подадат възражения в 7-дневен срок.

Няма изричен текст в закона, който да казва че заповедта за събарянето трябва да се издаде след изтичането на този 7-дневен срок, който изтича на 19 октомври.

Mediapool още преди два дни попита Столична община дали има такава издадена заповед от Фандъкова и дали кметът е упълномощил някоя институция да направи това. От общината посочиха, че ще направят проверка по казуса, но тя ще отнеме време.

До тази развръзка се стигна след като общинският съветник от "Демократична България" Владислав Панев и съпредседател на "Зелено движение" съобщи във фейсбук, че "строежът на Румен Гайтански - Вълка на територията на Държавно ловно стопанство Искър е незаконен, а издадения констативен акт от район Панчарево е достатъчно основание за премахване на обекта".

Съгласно ЗУТ, ако заповедта за премахване не се изпълни доброволно в определения в нея срок, тя се изпълнява принудително от общината по ред, определен с наредба на Общинския съвет.

Освен това принудителното събаряне е за сметка на извършителя и на лицето, упражнило строителен надзор, както и на строителя, в случай, че строителството е продължило след издадена заповед за спиране на строежа от кмета на общината.

Незаконният строеж

След като общинският съветник Владислав Панев сигнализира преди няколко месеца във Фейсбук за незаконния строеж, Върховна административна прокуратура (ВАП) потвърди на 17 август, че той се строи без документи.

"По време на възложена от ВАП проверка за спазване на разпоредбите на нормативните актове, свързани с опазването, стопанисването и ползването на горските територии в Република България, Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) са открили строеж на два етажа, за който не са представени документи. Сградата се намира в района на ловно стопанство "Искър" в Пасарел".

Единственият изгърмял в резултат на скандала е директорът на държавното ловно стопанство "Искър" инж. Атанас Дарелов, след като Югозападното държавно горско предприятие го уволни заради "допуснати груби нарушения - нерегламентирано строителство и нарушаване на вътрешните правила на ЮЗДП".

Строителят - компанията "Био Майнинг", има 15 годишен договор с ловното стопанство, парафиран през 2016 г. за съвместни дивечовъдни дейности и нейно задължение е да модернизира и поддържа ловната база, а също и фуражна база.

От съобщението на ВАП стана още ясно, че от одитен доклад по казуса на агроминистерството, изпратен до ВАП, е установено, че "Био Майнинг" не е изпълнило поетите задължения за даряване на средства, с което изпълнителят е спечелил конкурса. От 2016 година до сега сумата е стигнала 600 000 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?