Строителният контрол официално спря "Златен век"

Въпросът валидно ли е издаденото на "Артекс" разрешение за строеж остава висящ

Сн. Mediapool

Строителството на небостъргача "Златен век" в столичния кв. "Лозенец" официално е спряно. Заповедта е издадена на 15 април, понеделник, съобщиха от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Спирането на строежа засега не засяга въпроса за валидността на разрешението за строеж на сградата, както беше обявено преди седмица.

За това се чака официално писмено становище на главния архитект на Столичната община Здравко Здравков. До момента той устно заяви, че разрешението за строеж е изтекло през ноември 2017 г. и не е презаверено, но това му твърдение не е валидирано от никакъв документ.

Засега спирането на строежа е заради отклонения от инвестиционния проект.

Преди три дни от строителната компания "Артекс", която е инвеститор на обекта, обявиха, че основания за спирането на строежа няма. "Артекс" съобщи, че са отстранени всички отклонения от одобрения инвестиционен проект, открити от ДНСК при проверка в края на март. Самата проверка бе направена след избухването на скандала с апартаментите на изгодни цени, купени от представители на ГЕРБ именно от "Артекс".

Още преди седмица обаче властите обявиха, че ще спрат изцяло "Златен век" заради отклонения от одобрения инвестиционен проект (за които "Артекс" твърди, че са отстранени) и заради изтекло разрешение за строеж. На 8 април регионалният министър Петя Аврамова обяви, че документът, разрешаващ изграждането на сградата, е бил валиден до ноември 2017 г. и не е презаверен в едногодишния срок за това.

Неяснота

В съобщението на ДНСК от 15 април се казва само, че строежът на "Златен век" е преустановен на основание чл. 224 от Закона за устройство на територията. Основанията за спиране на строежите, посочени в тази разпоредба, касаят изграждане на сгради без влязло в сила разрешение за строеж (това за "Златен век" е в сила от 2007 г.), както и при съществени отклонения от одобрените проекти. В този текст не се казва нищо за санкции за влезли в сила разрешения за изграждане, които обаче са изтекли и не са презаверени.

Пак според въпросния текст, строежите, спрени по тази разпоредба, могат да бъдат възобновени при отстраняване на "нередностите, довели до спирането му".

От съобщението на ДНСК не ставаше ясно дали "Златен век" е спрян и заради изтеклото разрешение за строеж.

Заповедта може да се обжалва в 14-дневен срок. От "Артекс" обявиха още преди седмица, че ще обжалват и заповедта за спиране на строежа в съда. Това по закон не спира изпълнението ѝ.

От строителния контрол са образували и 8 административнонаказателни производства за нарушенията, констатирани при изграждането на "Златен век". Общата сума на санкциите за тях е около 200 000 лева.

Уточнение – чака се главният архитект

По-късно от ДНСК решиха да изпратят и цялата заповед за спирането на строежа. От нея става ясно, че на този етап изграждането на "Златен век" действително се замразява заради вече констатираните отклонения от одобрения проект. Въпросът с валидността на разрешението за строеж остава висящ. По него трябва да се произнесе главният архитект на София Здравко Здравков, който до този момент не е заявил писмено дали документът, влязъл в сила през 2007 г., е валиден и към днешна дата.

По повод твърденията на "Артекс", че са отстранили всички забележки на строителния контрол, от ДНСК заявяват, че това е направено без одобрени инвестиционни проекти и самоволно, което е нарушение на правилата. Сега инвеститорът трябва да представи тези проекти в общината, те да бъдат одобрени и тогава да пристъпи към отстраняването на нарушенията. Което физически вече е направено

Строежът може да бъде пуснат отново след "отстраняване на причините, довели до спирането му, и след представяне от главния архитект на Столична община, като компетентен орган ... на писмено становище", съдържащо данни дали разрешението за строеж на "Златен век" е "загубило правно действие". Срок за това писмено становище не е даден.

Позиции

Тезата за изтеклото разрешение за строеж на небостъргача в "Лозенец" е сравнително отскоро и се появи заедно с публичния скандал около "Апартаментгейт".


Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова застъпва тази теза от миналата седмица. По-рано за изтекло разрешително говореше главният архитект на столицата Здравко Здравков, но ДНСК и регионалното министерство не споделяха това мнение. Позицията им се обърна след среща при премиера Бойко Борисов, на която присъстваха и организаторите на протести срещу небостъргача от инициативния комитет "Лозенец". Те твърдят от година и половина, че високата сграда се прави без валидно разрешение за строеж. Освен това смятат, че при това положение трябва да се одобри нов инвестиционен проект за сградата и тя не може да е по-висока от 26 метра, каквито са сега действащите устройствени правила в района.

Към момента институциите споделят аргументите на недоволните граждани, независимо че до последната проверка от края на март, от ДНСК твърдяха, че всичко по проекта е наред. Те са правили и нарочна проверка по валидността на разрешителното, която също не е засякла нарушения. Главният архитект на София пък е издал няколко заповеди за допълване на разрешението за строеж с промяна на инвестиционния проект след ноември 21017 г. Здравков твърди, че това е направено в едногодишния срок за презаверка на документа, който е изтекъл през ноември 2018 г.

Строителната компания защитава тезата, че има валидно разрешение за строеж до януари 2020 г. Фирмата се позовава на промени в Закона за устройство на територията, влезли в сила през януари 2017 г., десет години след издаването на разрешението за "Златен век". Според текстовете, внесени от депутата Александър Ненков от ГЕРБ и приети с гласовете на управляващата партия, срокът на действие на разрешителните за обекти от първа и втора категория се удължава двойно на 10 години. Според тълкуването на "Артекс" и на юристи, до които те са се допитали, новите разпоредби се прилагат и за заварени случаи като небостъргача в "Лозенец". Същото се казва и в писмо на зам.-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев, приложено по документите за "Златен век".

Сега обаче от институциите твърдят, че тази разпоредба е само за нови проекти.

Не е ясно какво ще се случи с вече издигнатите 20-ина етажа от "Златен век" след спирането на строежа. Според "Артекс" те няма как да бъдат бутнати, а общината трябва да издаде ново разрешение за строеж за довършване на сградата. Компанията твърди, че и новото разрешение трябва да е за 34-етажна сграда, въпреки че според сега действащите правила там може да се направи 26-метрова.

Главният архитект на София Здравко Здравков отказа да отговори на въпроси на Mediapool дали, ако съдът потвърди тезата на институциите, че разрешението за строеж на "Златен век" е изтекло, ще се стигне до бутане на част от вече построеното и възможно ли е въпреки това сградата да бъде довършена в първоначално одобрения от местната власт вариант.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес