Строителният министър отне разрешителното на оценителска фирма

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски е подписал заповед за отнемане на разрешителното за оценяване на съответствието на строителни продукти на "СЖС България" ЕООД, съобщиха от министерството в понеделник.

Отнемането е заради констатациите, че многократно при оценяването е допускано да няма съответствия между заложените от производителя качества на строителния продукт и действителните.

"СЖС България" е едно от 15-те юридически лица с право да извършват такива оценки. Тяхната дейност трябва да гарантира пускането на пазара и влагането в строежите само на безопасни строителни продукти, които съответстват на изискванията на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и на Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на строителните продукти.

Според наредбата отговорност за съответствията на произведения строителен продукт носи производителя.

Издадените на производители сертификати от "СЖС България" ЕООД остават валидни до изтичане на срока им, уточняват от пресцентъра на строителното министерство.

Производителите, които в момента са в процедура по издаване на сертификат, трябва да изберат друг упълномощен оценител, който да направи проверките и да издаде документа за съответствие, се казва още в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?