Строителният министър започва проверка за ефикасността на тол системата

Инвестирани са 300 млн.лв., но не е ясна възвръщаемостта, посочи Виолета Комитова

Строителният министър започва проверка за ефикасността на тол системата

През идващата седмица ще бъде направена проверка за ефективността на тол системата, съобщи строителният министър Виолета Комитова. Бившият премиер Бойко Борисов нарече системата "печатница на пари", но резултатите от съобраните приходи от нея не оправдаха прогнозите му.

"Там е интересен резултатът, защото сме инвестирали около 300 млн. лв., имаме една година дейност, а не сме наясно каква възвръщаемост има, за колко години ще се изплати, има ли нужда от разширяване на мрежата, от още средства. Все още тол системата не може да генерира таксите, които би трябвало да поеме от транспортните средства, а делът на винетните такси е голям", коментира министърът пред тв "Евроком".

Последно в края на януари т.г. след половин година умуване агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) подписа нов договор с консорциум "Капш Трафик Солюшънс" за поддържане на надграждане на тол система за 141 млн. лв. с ДДС за следващите 5 години. На практика това е втори договор с "Капш", който беше сключен без предварително обявление още през август 2020 г. Преди това австрийската компания изгради тол системата, за което получи 180 млн. лв. с ДДС от държавата.

Тол системата влезе в експлоатация на 1 март 2020 г. след половингодишно забавяне. Резултатите от първата година на управлението не оправдаха очакванията, че това ще е новата "печатница на пари" по думите на премиера Бойко Борисов.

Вместо планираните приходи от 450 млн. лв. постъпленията се оказаха далеч по-скромни – около 130 млн. лв. Причината за това обаче се оказа пандемията от коронавирус и бонусите, които даде правителството на превозвачите, намалявайки тройно платената пътна мрежа спрямо първоначално предвиденото.

Както Mediapool съобщи от януари до декември миналата година са събрани два и половина пъти повече приходи от електронни винетки, отколкото от тол такси.

Приходите от винетки възлизат на 258.3 млн. лв., а от тол такси - 103.3 млн. лв. за периода 1 януари - 8 декември 2020 г. До края на годината се очаква приходите от тол такси да достигнат 129 млн. лв., каза бившият министър Петя Аврамова и от изказването на Комитова става ясно, че сумата действително е такава.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес