Строителството и туризмът в България са в ръцете на мафията

Строителството и туризмът в България са в ръцете на мафията

Полско бизнес издание съобщава, че строителството и туризмът в България са в ръцете на мафията, която ги използва като лесен начин за пране на пари.

Списание Warsaw Business Journal цитира съветника по търговските въпроси на полското посолство в София Анджей Прохвич, който казва, че строителният бум идва до голяма степен от дейността на мафията (при това не само българската), тъй като това е много лесен начин за пране на пари, предаде сайтът Kafene.net.

Прохвич добавя, че за съжаление, организираната престъпност контролира някои сектори на икономиката. Това е особено очевидно в туризма, като се започне с хотелите и се свърши с паркингите и много казина.

Полският дипломат казва, че всеки чуждестранен бизнесмен е изправен пред масова корупция, джунгла от правила, лицензии, изисквания да безкрайни сертификати, потвърждения и други. Това, според него, може да забави или дори да спре всяка инициатива или дори да откаже напълно потенциални инвеститори да правят бизнес в България. В същото време, то създава корупция. Освен това, казва Прохвич, полски бизнесмени са се оплакали, че са били подложени на натиск от местната мафия в някои области на промишлеността.

В същото време полският дипломат посочва, че след присъединяването към ЕС от януари 2007 г. интересът към България ще нарасне.

“Въвеждането на 10-процентен корпоративен данък е мощен стимул за инвестиране. Някои региони имат дори нулев данък. Вече имаме сигнали, че полски компании се интересуват от преместване на производството си в България, особено в областта на текстила. Те могат да използват местната инфраструктура и обучената работна ръка”, казва Прохвич.

Той разказва, че не толкова отдавна, ако на чужденец откраднеха колата в България, той трябваше да плаща мито, защото иначе не можеше да напусне страната. Сега можете да напуснете България, след като декларирате, че всички данъци ще бъдат платени по-късно. Дипломатът определя като дразнещ фактът, че има две различни цени за българи и чужденци, особено в хотелите.

В допълнение, процедурите за легализиране на престоя на чужденци в България не са нито прости, нито бързи и от горе на това са много скъпи. “Все още има проблеми с използването на кредитни карти в ресторанти, магазини и хотели. Продавачите често са готови да правят всякакви номера, за да ви накарат да платите в брой”, казва полският дипломат.

Запитан безопасна ли е България, той отговаря, че местните шофьори интерпретират гъвкаво правилата за движение и това ги прави много опасни. Като предупреждава, че бизнесмените трябва да отчитат натиска от местната мафия, Прохвич успокоява: “За щастие обаче невинните граждани рядко страдат от уличните престрелки, които се случват доста често.”

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?