Строителството на "Струма" продължава след преместване на разкопки край Благоевград

Сн. БГНЕС

Част от археологическите находки, заради които беше спряно строителството на магистрала "Струма" край Благоевград, ще бъде преместена на 20-ина метра. Целта е да се освободи трасето на бъдещата магистрала и изграждането ѝ да бъде възобновено. Закъснението на проекта до момента е 6 месеца. То щяло да бъде наваксано от строителя, но не толкова лесно.

Това стана ясно след среща в Благоевград, в която участваха министърът на културата Боил Банов, шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов и кметът на града Атанас Камбитов, както и представители на инициативния комитет за запазване на археологическите находки.

Преди няколко месеца при археологически разкопки по трасето на "Струма" бяха разкрити археологически обекти. Според жители на Благоевград те са част от античния град Скаптопара. Инициативен комитет поиска запазването им и изместването на трасето на магистралата. Започна търсене на решение на проблема, което в крайна сметка включва изместване на 1/3 от разкритите находки на около 20 метра от мястото, на което са намерени. Ще продължат и разкопките на цялата предполагаема територия на античното селище. В последствие ще бъде разработен проект за социализиране на целия обект , а целта е той да се превърне в туристическа атракция, достъпна и от бъдещата магистрала. Засега пари има само за съхраняването на разкритите обекти, преместването на част от тях и продължаването на разкопките.

"След дебат взехме няколко ключови решения, които мисля, че са и устойчиви, свързани със запазването на обекта, строежа на магистралата, което е немаловажно за развитието на целия регион и страната. Министерството на културата ще връчи още утре заповедта от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности на АПИ, за да стартират на практика проект по съхраняване на откритите основни ценности и проект за пренасяне на около 20 метра, така че целият обект да бъде съхранен с ключовите в него места", каза министърът на културата.

Според него след тези процедури продължава строителството на магистралата. Археологическите находки ще се охраняват от АПИ, докато агенцията работи на място, а след това общината ще се грижи за охраната.

Банов каза още, че ще бъдат набелязани границите на целия "хипотетичен обект, за да могат да продължат и археологическите разкопки във всички посоки". "Ние в крайна сметка не можем да бъдем сигурни дали няма да излязат и още интересни находки", коментира министърът.

Той добави, че общината ще направи проект за социализация на обекта след приключване на разкопките. Целта била към бъдещата туристическа атракция да има два входа, като единият е от магистралата, "за да има възможност и преминаващите туристи да се запознаят с обекта". "Това са нещата, започваме работа веднага, мисля, че Благоевград го чакат хубави дни", обобщи Банов.

"Тези 6 месеца, които изгубихме като строителство на магистралата, ще бъдат наваксани от строителя, но няма да е толкова лесно. Работим по проекта за изместване в сервитута на пътя. В наш интерес е това да стане максимално бързо", каза шефът на АПИ Светослав Глосов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?