Строителят на "Турски поток" у нас ще ползва летището в Търговище за склад

Строителят на "Турски поток" у нас ще ползва летището в Търговище за склад

Саудитският консорциум "Аркад", който изгражда продължението на газопровода "Турски поток" през българска територия, ще ползва част от бившето летище Търговище като склад за тръби, необходими за строежа на съоръжението, съобщиха от правителствената пресслужба в сряда.

Имотът от 65 000 кв. м, който принадлежи на държавната компания "Летище Пловдив", се отдава под наем, но не се посочва за какъв период от време и срещу каква цена.

С това решение се дава възможност за по-бързото изграждане на газопровода, наричан у нас "Балкански поток", който е обект от национално значение, както и се осигуряват допълнителни приходи за "Летище Пловдив", обясняват от Министерския съвет.

"Аркад" изгражда 474-километровото трасе на газопровода между границите на България с Турция и Сърбия. То се изгражда на два етапа. Вече са положени 220 км тръби, от тях заварени са 150 км, а десетки километри вече са заринати и напълно готови. Заради мерките срещу разпространението на коронавируса строителните работи по проекта се забавят и първата му отсечка няма да е готова до края на май, както е по договор с "Аркад".

Споделяне

Още от Бизнес