Строс-Кан и бившият австрийски канцлер ще съветват сръбското правителство

Бившият управляващ директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан и бившият канцлер на Австрия Алфред Гузенбауер стават съветници на сръбското правителство, предаде БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС.

Първият вицепремиер Александър Вучич съобщи в петък, че Строс-Кан вече се е включил в работата на правителството с консултации на министъра на финансите, първия вицепремиер и премира. Гузенбауер пък ще пристъпи към своите задължения от 20 септември.

"Вече разговаряхме със Строс-Кан, той не се зарадва много, като разбра какъв обем работа го чака, но вече предложи няколко решения", каза Вучич пред журналисти.

Коментирайки скандалната репутация на бившия директор на МВФ, Вучич каза, че това не му пречи да бъде професионалист в своята област. "Великият художник Пикасо например се е отнасял много лошо с жената и децата си, а някои, като Хитлер, са обичали жените", посочи вицепремиерът.

Вучич каза, че Гузенбауер ще го консултира по проблемите на европейската интеграция, политика и икономика. Той беше канцлер на Австрия от януари 2007 г. до декември 2008 година. Правителството му се разпадна заради постоянните разногласия между членовете на управляващата коалиция и вътрешнопартийната борба в Социалдемократическата партия , която Гузенбауер оглавяваше от 2000 до 2008 година.

През последните години бившият канцлер участва в експертни съвети на много крупни международни корпорации. Неговото назначение за съветник на сръбското правителство предизвика възмущение сред част от обществеността, тъй като Гузенбауер се смята за един от главните лобисти на независимо Косово.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?