Строящите се след 2020 г. сгради – само с нулева енергийна консумация

Всички сгради в Европейския съюз, които ще се строят след края на 2020 г., ще трябва да се захранват в голяма степен от възобновяеми енергийни източници и да имат нулева консумация на енергия, предвижда приетото във вторник в Европейския парламент ново законодателство за енергийната ефективност на сградите. Строителните проекти на обществените власти трябва да отговарят на тези условия две години по-рано.

Това, според евродепутатите, ще позволи на потребителите да намалят своите сметки, а на ЕС да постигне целта за намаляване с 20% на енергийната консумация до десет години.

На сградите се пада 40% от общото енергийно потребление в ЕС, като същевременно те са най-големият източник на емисии, посочват от ЕП.

Част от финансирането на тези промени ще дойде от бюджета на ЕС, предвиждат се и мерки за подобряване на вече построените сгради.

При основен ремонт на сградите, техните собственици ще бъдат насърчавани да инсталират "интелигентни" измервателни уреди и да подменят отоплителните, вентилационните и климатичните инсталации, както и тези за топла вода, с по-високо ефективни алтернативи (като термопомпи например). Ще бъдат въведени редовни инспекции на отоплителните и климатичните инсталации, допълват от ЕП.

Минималното общо въздействие от директивата за енергийната ефективност на сградите може да доведе до икономия на енергия от 60-80 млн. тона нефтен еквивалент годишно до 2020 г., т.е. намаляване с 5-6 % на използваната от ЕС енергия към 2020 г;

Въглеродните емисии ще намалеят със 160 до 210 млн. тона годишно до 2020 г., т.е. с 4-5% от общите парникови газове на ЕС през 2020 г.;

За изпълнението на новите изисквания ще се открият до 450 000 потенциални нови работни места до 2020 г., основно в строителния сектор, както и във връзка с дейностите за издаване на енергийни сертификати, извършване на одити и инспекции на отоплителни и климатични инсталации, допълват от Европарламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?