Сценарии и пасквили

След горнооряховските лекари и съдия Мирослава Тодорова се появи нов враг - кореспондентът на БНР в Брюксел и Mediapool. Посочи ги в телевизионно интервю лично вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Именно те разлайвали кучетата в Брюксел и оттам тръгвали нападки срещу България, стана ясно от думите му. Задавали въпроси и отговорите се тиражирали в България, което несъмнено е голямо нарушение за едни медии. Сценарий било това, схема...

Вместо да напишат: "Белият дом ни хвали за борбата с престъпността" или "Очаква се над 3 млрд. евро да влязат у нас за “Южен поток” (заглавия от днешни вестници), те питат Брюксел за реакцията му по тема, която принципно си е обект на мониториг - правосъдие и вътрешни работи. И Брюксел, подведен, отговаря.

"Ами трябва да ви кажа, че подобен сценарий сме го играли вече няколко пъти. Задава се журналистически въпрос от журналиста на БНР, отваря се един отговор, който се прочита впоследствие, след това излиза през Mediapool и след това вече започва да се транслира по вътрешните канали на медийното пространство в България. Това вече го наблюдаваме 4 пъти от последните няколко години", разясни Цветанов.

Много подла схема. Дали да не се напише едно писмо до Европейската комисия (ЕК) с молба за забрана да се отговаря на провокационните въпроси на кореспондента или да се уволни говорителят на ЕК, който май не беше и редовен говорител, а случайно озовал се на пресконференцията човек, който не изразява официалната позиция на Комисията. Опит в писане на писма до Брюксел вече е натрупан.

Освен че публикува отговорите на въпросите, зададени от кореспондентката в Брюксел, Mediapool пише и пасквили. Когато за главен прокурор бил номиниран Сотир Цацаров, отново в Mediapool излязъл "един пасквил" за него, само за да го очерни. Същевременно Цацаров "е един от може би най-стабилните съдии в България".

"Кандидатът на ГЕРБ ръководи съдилището с най-голям обвинителен уклон в системата. В магистратските среди се говори, че Пловдивският окръжен съд често се използва от МВР и прокуратурата за разрешаване на прилагането на специални разузнавателни средства, когато исканията не успеят да пробият в София. През последните няколко години съдът на Цацаров поддържа удивително високо ниво на осъдителните присъди – между 98.5 до 99.5 процента от всички внесени обвинителни актове. Пловдивският съдия стана и чест гост на заседанията на правната комисия по съдебни законопроекти, след като ГЕРБ пое властта" - писа между другото Mediapool.

(Към съд в Пловдив бе насочено делото на председателката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова срещу Цветанов за клевета.)

Според тълковния речник "пасквил" е "малка публицистична творба, в която се злепоставя или клевети известно лице или група хора". Пасквилите - листчета със сатирически произведения срещу хора от властта, се лепели на една статуя край Пияца Навона в Рим от векове. Статуята се нарича Паскуино, та оттам пасквил. През  XV-XVI век листчетата по статуята се издигнали до официален антагонист на затъналото в корупция папство и Папа Бенедикт XIII издал указ да се наказват със смърт авторите. И през 1566 г. някой си Николо Франко бил обесен заради пасквил.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?