Сценарият за икономическа рецесия заради Ирак засега не е надделяващият

Европейският комисар за икономиката и финансите Педро Солбес изразява мнение пред френския икономически вестник Ле-з-Еко, че сценарият за икономическа рецесия заради войната в Ирак засега не е надделяващият.

Ако основната последица от войната бъде временното покачване на цените на петрола в продължение на едно или две тримесечия, въздействието ще бъде относително слабо - максимум с половин пункт от растежа, придружено от покачване на номиналната инфлация, твърди еврокомисарят, цитиран от АФП.

Според него, най-вероятният сценарий е кратка война и временно въздействие върху цените на петрола преди те да паднат отново. И все пак, ако цените /на петрола/ трайно се задържат на високо равнище и, ако доверието на пазарите е засегнато, в този случай има опасност от рецесия, или най-малкото от стагнация, обяснява Педро Солбес.

Това е най-мрачният сценарий, но не и надделяващият, твърди еврокомисарят. Според него, ако войната ясно придобие характеристиките на тази категория, има предвидени извънредни обстоятелства от европейския Пакт за стабилност и растеж, които позволяват на държавите-членки от еврозоната да отложат във времето техните ангажименти за овладяване на държавните разходи.

Проблемът е да видим как да отчетем тези обстоятелства при анализирането на дефицитите, подчерта Солбес. Ние ще обсъдим, когато настъпи моментът, положението на страните, които са подложени на процедури за прекомерен дефицит - Португалия, Германия и може би Франция след няколко месеца, заключава еврокомисарят.

По БТА

Още от Бизнес