Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сценарият за ски строежи в Пирин се планира и за Витоша

Десни партии обвиниха Столична община в бездействие за проблемите в планината

4 коментара
Сценарият за ски строежи в Пирин се планира и за Витоша

Сценарият, по който правителството разреши изграждането на нови ски писти в Пирин, може да се повтори и за Витоша.

Идеята е да се подготви изменение на изтеклия, но все още действащ план за управление на природен парк "Витоша". То трябва да бъде прието преди да е влязъл в сила новият план на парка, чиито последен вариант все още не е представен публично. Така щял да се реши проблемът с подмяната на остарелите и неработещи лифтове и влекове в планината край София, обясни министърът на спорта Красен Кралев пред бТВ.

От около седмица ръководството на Столична община обяснява, че сегашният план за управление на парка е пречка пред модернизирането на съоръженията. Същата теза, която от години поддържа собственикът на голяма част от съоръженията - "Витоша ски", повтори и Кралев. Според общинското ръководство решението било в приемането на новия план за управление на "Витоша", който се разработва с европари и се прави от фирмата "Пролес". Това дружество е и автор на новия план за управление на парк "Пирин".

Според представители на няколко десни партии обаче планът за управление не забранява подмяната на съществуващите лифтове и влекове. Няма и законови пречки за това. Ако иска, общината може да намери основания за прекратяване на договора за приватизация на основни съоръжения в планината, но местната власт продължава да бездейства, а Витоша става все по-недостъпна.

На това мнение са представители на партиите ДСБ, "Да, България", "Зелените", БЗНС, както и експерти, поканени от тях за участие в кръгла маса по проблемите на природен парк "Витоша".

Участниците в дискусията смятат, че кметът Йорданка Фандъкова и председателят на общинския съвет Елен Герджиков повтарят тезите на "Витоша ски", с които от години се оправдава липсата на инвестиции в инфраструктурата. Представителите на десните партии твърдят, че местната власт не е поискала становище от собствените си юристи по казуса. В същото време основните разрешителни за подмяна на лифтовете и влековете трябва да бъдат издадени от общината, но "Витоша ски" не е задействала процедурата, за да се докаже на практика, че има юридически пречки за нея.

Нещо като действия

"Столичната община и Столичният общински съвет са пленили Витоша. За 10 години пълно мнозинство на ГЕРБ в общинския съвет, не успяха да предприемат никакви действия, за да решат проблема. Абсурдно е, че при положение, че държат цялата политическа власт, твърдят, че са импотентни да намерят решение", коментира Марта Георгиева, която е и общински съветник от групата на "Реформаторския блок".

Според нея решенията на временната общинска комисия по казуса от вторник за увеличение на автобусите по линия 66, която води до високата част на парка, и за създаване на комисия за проверка на това дали неработещите лифтове и влекове са опасни, са добра новина.

"Обявиха се решения, които представляват нещо като действия. Столичната община не зависи от никакъв план за управление на парка, за да пусне няколко автобуса. Притеснена съм обаче, че Фандъкова и Герджиков виждат трайно решение на проблема в новия план за управление на Витоша. Как ще докарат нови инвеститори в планината при положение, че те трябва да строят върху съоръженията на "Витоша ски". Това означава, че този план се подготвя специално за тази фирма, които не притежава нищо друго на Витоша освен едни железа", коментира Георгиева.

Общинският съветник от "Зелените" Иван Велков определи решенията на общината от тази седмица за подобряване на достъпа до планината като "плахи крачки напред".

Възможности

Според участниците в дискусията обаче могат да се предприемат по-решителни стъпки. Една то тях е по силата на Закона за устройство на територията общината да задължи собственика на неработещите лифтове и влекове да ги поправи, или да ги премахне, тъй като са опасни. Кметът Йорданка Фандъкова едва наскоро издаде заповед за съставяне на комисия, която да установи състоянието им, и евентуално след това да се премине към издаване на предписание за премахване или ремонт.

Според юристите Любомир Костадинов и Свилен Овчаров, нито планът за управление на парк "Витоша", нито Законът за горите пречат за подмяна на лифтовете и влековете, както твърдят от години от "Витоша ски" и каквато теза поддържа в последните дни общината.

Собственикът на съоръженията и местната власт обясняват, че планът за управление на парка забранява всякакво строителство, а основният ремонт на съоръженията с поставяне на нови стълбове на различни места е строеж. Освен това Законът за горите забранявал промяната на предназначението на земята под тях, а за подмяната на лифтовете трябва да се промени предназначението.

Юристите, поканени от десните партии, обясниха за пореден път, че цитираните забрани и в плана за управление, и в Закона за горите не се отнасят за вече съществуващи съоръжения. "В плана за управление на 5 места се описва как трябва да се сменят съоръженията", обясни Костадинов. Той нарече "митология" твърдението, че новите лифтове трябва да ползват същите стъпки като съществуващите. Според него тези внушения целят единствено да се оправдае изместване на съществуващите ски съоръжения, което трябва да се подложи на обществено обсъждане.

Борислав Сандов от "Зелените" обясни, че това можело да доведе до елиминиране на по-малките фирми, които развиват дейности в планината и така тя да бъде монополизирана от фирма, която е свързана с концесионера на ски зоната над Банско - "Юлен". Двете дружества пък се свързват със собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Минев е и председател на Българската федерация по ски.

"Разрешителното за строеж за тези основни ремонти се издава от главния архитект на Столична община. Някой обаче трябва да поиска то да бъде издадено", коментира адв. Овчаров. По думите му има и юридически аргументи за разваляне на приватизационния договор между Столичната агенция за приватизация и "Витоша ски" за лифтовете от Симеоново, Драгалевци и Княжево и още няколко съоръжения в планината.

Според него едно от основанията е, че приватизирането дружество "Въжени линии", създадено по времето на социализма, никога не е имало разрешение за строеж за съоръженията. То не притежава и земята под тях, която е държавна собственост. А според Закона за собствеността собственикът на земята бил и собственик на съоръженията отгоре. Според него може да се докаже, че "Витоша ски" не са изпълнили изискването в договора за 500 000 лева инвестиции и на това основание контрактът също може да бъде разтрогнат.

С вързани ръце

По-рано през деня пред БНТ председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков за пореден път обясни, че София е с вързани ръце по отношение на Витоша. Според него местната власт няма собственост в парка, няма механизъм за контрол и затова може само да изслуша отделните институции. Той отново обяви, че решението трябва да се търси в новия план за управление на парка, който обаче отлежавал в екоминистерството, защото бил обжалван. Всъщност планът не се обжалва, а беше върнат от ведомството за преработка с над 200 забележки.

Според Герджиков тъкмо заради лошия договор за приватизация се лансирали "сценариите", че нарочно не се развива Витоша, за да ходят хората в Банско. В последните дни председателят на общинския съвет припомня, че процедурата за приватизация е гласувана, когато в общинския съвет мнозинство са имали десните партии - ДСБ, СДС, ССД, а ГЕРБ не е имал свой представител, въпреки че тогава кмет е бил Бойко Борисов.

В четвъртък председателят на ДСБ Атанас Атанасов припомни, че сделката е подписана от тогавашния шеф на Столичната агенция за приватизация, а в надзора на институцията по това време е имало четирима представители на кмета Борисов, сред които и настоящият кмет Йорданка Фандъкова. Това било аргумент тя да си подаде оставката сега.

Повторение на сценария за Пирин

Междувременно министърът на спорта Красен Кралев заговори за промяна на изтеклия, но все още действащ план за управление на "Витоша" по подобие на начина, по който беше променен същият документ за националния парк "Пирин". Според него това бил единственият начин за отваряне на планината и за пускане на неработещите съоръжения. Министерството на младежта и спорта е собственик на един от влековете на Витоша - "Заека". В края на миналата година премиерът Бойко Борисов заръча на Кралев да се предприемат стъпки за ремонта и пускането му в експлоатация, а финансовият министър да осигури пари за това.

След проведена среща между Кралев, екоминистъра Нено Димов и кмета на София Йорданка Фандъкова е взето решение да се сформира работна група, която да подготви искане за частично изменение на плана. "За да смениш един стълб, трябва да изместиш, ако се налага, стъпката, което е забранено. Тогава трябва да се промени статутът на земята и тя да излезе от горския фонд, така казва Законът за горите", обясни Кралев по бТВ в сряда. Думите му са в синхрон с тезите на "Витоша ски" и на общината.

Същия ден от "Витоша ски" публикуваха на сайта си съобщение, в което се казва, че дружеството е в готовност "незабавно да инвестира в модернизацията на всички собствени съоръжения в случай, че това не противоречи на действащото законодателство". "За целта е необходимо да бъдат предприети действия по изчистване на спорните разпоредби в Плана за управление на природен парк "Витоша" и в Закона за горите", пише още в него. Допълва се, че "технически не е възможно ново съоръжение да използва само и единствено стъпките на вече изграден лифт". "Съответно е необходимо да бъде издадено право на строеж върху нови стъпки или върху разширяване на старите, което законодателството не позволява. Всичко това поставя планината в омагьосан кръг от недоразумения, които "Витоша ски" АД от години наред се опитва да разреши с помощта на държавата. В тази връзка, поради възникване на обстоятелства по изключване на земя от горски фонд, увреждане на тревно покритие, изграждане на нови въжени линии за достъп до туристическите центрове, както и редица други разпоредби, вписани в законодателството не позволяват нито подмяната на съоръжения, нито изграждането на нови такива. Въпреки това, ние от "Витоша ски" АД, поддържаме старите съоръжения, които са безопасни за използване, за да осигурим достъп до планината на туристите и скиорите", твърдят от дружество.

Съобщението продължава с информацията, че има готов идеен проект за модернизиране на съоръженията, а фирмата няма намерение да изгражда леглова база в планината.

Със същите аргументи през 2012 г. "Витоша ски" поиска промени в Закона за горите, за да отпадне ограничението за промяна на предназначението на горските територии. Дружеството дори спря съоръженията и затвори пистите за един сезон, за да покаже, че не може да работи при съществуващото законодателство. След протести на граждани в центъра на София, тогавашните управляващи от ГЕРБ се отказаха от измененията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. gogomi
  #4
 2. dimitardi100
  #3

  Ако някой иска в България да останат само лисугери и лалугери, да не идват чужди туристи, а българите да карат ски в Австрия може да продължава със зеления рекет !

 3. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #2
 4. Анонимент
  #1

  Прогимназиална даскализа по руски език назначена за член на Надзорния съвет на Столична общинска агенция за приватизация. Това само на една скодоумна мутра може да и дойде на ум и то само после той като пожарникар да се предложи за министър-председател - защо не щом тя може! ..

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.