Сцената вече отесня

Ако снощи ви е тресло, не е заради земетресението в Македония. Не е и заради извършения ядрен опит в Северна Корея. Нито пък астрологът Лещански се е появил по улиците на Хасково и е бил застигнат от народната любов. Не са това причините. Но пък си тресеше. И то здраво. Вероятно чувахте в главата си тупуркането на тръпнещата в очакване публика. Оркестърът свири туш. Целият цирк брои минутите до коронния номер. Тресе се не само земята, а и въздухът.

Често след подобно натягане, публиката остава разочарована. Този път обаче циркът се представи на ниво. Както много добре знаете, циркът не е там, където му е мястото. Циркът е в Съдебната палата. Свидетелите по делото за международната афера за източване на пари от програма “Сапард” дружно подкрепиха популярния производител на гъши дроб и спонсор на властта Марио Николов. Машините били чисто нови. Прокурорът твърди, че са стари, но са взети пари като за нови. Партньорите от германските служби твърдят същото. Свидетелите в България обаче твърдят, че са чисто нови.

Все едната страна трябва да е права. Отговорът на въпроса “Кои са свидетелите?” дава отговори и на много други въпроси. Служители от фирмите на Марио Николов и експерти от държавния фонд “Земеделие”.

Странно е защо изобщо тези хора са свидетели. Кой очаква служителят да каже, че шефът му е шмекерувал? А кой си прави илюзиите, че експерт от фонда ще каже, че машините са били стари. Ами нали същите експерти са писали протоколите, според които всичко е наред. Нали евентуално признание означава самият експерт да си осигури обвинителен акт от прокурора.

Така се развива българският цирк. В Германия има не само присъди, но и разширяване на разследването. Тук има разширяване на цирковата арена. Защото не стига мястото, а желаещите да ни забавляват стават все повече. Арестуваните варненски общински съветници Веселин и Христо Данови се кандидатират за депутати. Единият от братята Галеви вече го направи. Не знам какво още чакат Маргините.

*Коментарът е от блога на Иван Бедров

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?