Сцени от предизборния живот: Лицеви опори, визуални промени и колоритни кандидати

Сцени от предизборния живот: Лицеви опори, визуални промени и колоритни кандидати

В ход е кампанията за поредните избори тази година, трети, но пък 2 в 1 – и за парламент, и за президент. Новостта в надпреварата за парламентарния вот е участието на "Продължаваме промяната", но като цяло обществото вероятно е с усещане за дежавю, тъй като посланията на двамата служебни министри, основали новата формация, отекват от няколко месеца в публичното пространство, заедно с тези на останалите партии.

Президентските избори се оказаха по-интересни от очакваното – не само поради появилата се конкуренция на основния претендент Румен Радев, но и заради плеяда колоритни кандидати, които вероятно разчитат на нестандартен подход и визия, за да привлекат общественото внимание.

Румен Радев на Черни връх

Преди да открие официално кампанията си, президентът Румен Радев реши да демонстрира физическа кондиция. Както разбираме, след петте години на "Дондуков" 2 той е във все така добра форма, както и преди да замени попрището на кадрови военен с това на политик. При откриването на турнира Sofia Karate Open 2021 – Купа на президента той направи 50 лицеви опори за 1 минута.

Ден по-късно Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова откриха кампанията си с изкачване на Черни връх.

Лозан Панов като телевизионен маг

След като успя да обърка свои и чужди със странни послания (например критиките към Румен Радев, че не положил усилия за кабинет с ГЕРБ и ДПС), кандидат-президентът Лозан Панов, шеф на ВКС, смая публиката и с встъпителното си видео по БНТ.

Повечето коментари в социалните мрежи сравниха визията му с добре познатата атмосфера от студиата на телевизионните гадателки и магове.

Дори се появиха колажи:

"Чисто новата" Мая Манолова

Лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова реши да стане "чисто нов човек", както бе описана трансформацията от водещата на бТВ Жени Марчева. Не става дума за промяна в позициите ѝ, а във външния ѝ вид. В петък вечерта Манолова беше все така руса, а в събота сутринта се появи в телевизионното студио кестенява.

"На старта на предизборната кампания трябва да е ясно и на мутрите, и на мафиотите, че не съм блондинка, че не съм руса. И ще го усетят и в тази кампания", обясни Манолова решението си.

Тя добави, че екипът ѝ настоявал за промяна, но тя не била готова да промени нито каузите, нито говоренето си. Затова решила "да направи най-лесното".

Манолова, която се изявява в "Тик Ток", посвети видео в платформата на визуалната промяна.

И още визуални промени

Визуално променена изглежда и Николина Ангелкова от ГЕРБ – настоящ кандидат за депутат и бивш министър на туризма. Ако е търсила внимание, значи е постигнала целта си, защото предизборният ѝ плакат не бе подминат с безразличие.

Същото се отнася и за завърналия се в листите на ДПС Делян Пеевски. Корпулентният политик остана в миналото. Сега е втален, но погледът е същият, което не попречи на някои зевзеци да отбележат, че истинската партия на промяната всъщност е ДПС.

"Луна президент"

Кандидат-президентката Луна показа добър маркетингов нюх, решавайки да използва безплатния ефир на БНТ, предвиден за встъпителни видеа на кандидатите, за промоция на новата си песен.

При регистрацията си за участие във вота тя еднозначно обобщи ситуацията: "Всичко е шоу, самият живот е шоу". Певицата чистосърдечно призна, че една от причините да се кандидатира за президент е "да изляза самата аз да гласувам, имам доверие на себе си". Друга причина за решението ѝ била "да излезем от тази сивота, от тази скучност".

Слоганът ѝ без изненада е "Луна президент". Още през 2016 година поп фолк певицата пусна песен със същото заглавие и подобаващ текст: "За Луна ще гласувам да стане президент и с нея ще царувам. Луна президент!". Сега обаче Луна за пръв път наистина се кандидатира за държавен глава.

Йоло Денев – вечният протестиращ

Друг колоритен кандидат за президент е "вечният протестиращ" Йоло Денев. От години той е известен с това, че където има протест, независимо за какво и защо, Йоло Денев е там.

Това не е първият път, в който тангристът Денев се кандидатира за президент. Той е участвал и във вота през 1992 година, като тогава получава 10 769 гласа.

Засега обаче Денев е по-скоро извън прожекторите на предизборната кампания.

Внимание привлече предизборно видео на друга кандидатпрезидентска двойка – тази на юриста Жельо Желев и на инженера Калин Крулев.

Готи – бившият "мандатоносител" на Васил Божков

На тези избори поп фолк певецът Георги Георгиев-Готи, който на парламентарните избори през април отстъпи регистрацията на партията БНО си на хазартния бос Васил Божков, се кандидатира за държавен глава.

На последния местен вот той бе кандидат за кмет на София и се снима на предизборния си плакат гол с тиква в ръце. Георгиев не за пръв път дава място в листите си на бизнесмени, които са обвиняеми. На евроизборите през 2019 година БНО издигна Евгения Банева за водач на листа и получи 0.12% или 2370 гласа.

През 2016 г. пък БНО издигна като кандидатпрезидентска двойка Димитър Маринов - Митьо Пищова и Радослав Петров - Радо шишарката.

Засега кампанията на Готи за президент изглежда далеч по-консервативна от тази за столичен кмет през 2019 година.

Споделяне

Още от Избори 2 в 1