Студ и сняг парализираха Западните Балкани, лошото време идва насам

Петима души почина от студ във Войводина, наш камион се обърна и образува 30 километрово задръстване

Сняг парализира Белград

Западните Балкани са сковани от виелици и сняг, като първите за тази година по-трайни студове и навяванията от сняг взеха и пет жертви, съобщават информационните агенции. Четирима души са замръзнали и починали в Хърватия, един – в Нови Сад, Сърбия.

Обилните снеговалежи затвориха летища и пътища, а общественият транспорт в големите градове бе парализиран.

Заради лошото време българските автобуси, пътуващи по редовните линии за Централна Европа, закъсняват от графика си. Автобусът за Будапеща и Прага в събота пристигна в Будапеща с два часа закъснение заради снегонавяванията в Сърбия.

В неделя друг български автобус, пътуващ по обратния маршрут – към България, остава часове блокиран на магистралата от Унгария в областта Войводина, където са най-тежките снежни навявания. Според пътници в автобуса, с които се е свързало БНР, огромно задръстване е предизвикано от обърнал се тир.

От нашето външно министерство потвърдиха, че наистина на магистралата между Суботица и Белград в Сърбия се е образувала 11 километрова колона от автомобили, автобуси и камиони заради аварирал камион с българска регистрация при опит да изпревари снегорин.

Местните власти са отстранили камиона, но движението продължава да бъде силно затруднено от силния сняг и навяванията, посочват от МВнР и предупреждават българските граждани, които смятат да пътуват в западна посока, да вземат всички мерки за подходящо облекло и храна.

Обилните снеговалежи блокираха на места изборния процес в Румъния, където гражданите гласуват за нов парламент. В някои избирателни секции хората не могат да стигнат, затова три часа след началото на изборния ден активността бе една малко над 4%.

У нас все още няма тежки снеговалежи. Пътищата от основната мрежа в страната са проходими при зимни условия, съобщиха от автомобилния съюз, като се позоваха на пътната агенция и на КАТ.

Пътните настилки в по-голямата си част са мокри, а по високите места - заснежени и частично заледени; пътните служби ги почистват и посипват с пясък.

В неделя около обед слаб сняг валеше в Пазарджик, в района на Поморие и Обзор, по високите места в района на Кюстендил, край Владая, Перник, Самоков, Бистрица, Костенец, Ихтиман, Вакарел, Козница, Мальовица и на места по магистралата "Тракия".


Поради мъгла е намалена видимостта до 100 м в района на прохода "Петрохан". Периодично се спира движението за почистване на пътната настилка в Прохода на републиката, в прохода Троян - Кърнаре, в Ришкия и в Айтоския проход.

Споделяне

Още от Балкани