Студ и сняг сковаха Гърция и островите й

Бежанските лагери са затрупани, училищата в Атина са затворени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция и островите ѝ в Егейско море са сковани от студ и сняг, предадоха агенциите. Училищата, детските градини и ясли в столицата Атина са затворени и в понеделник. Бежанските лагери на гръцките острови са затрупани от снега.

Два острова - Алонисос и Скопелос, обявиха извънредно положение, след като снежната покривка е над един метър.

Над метър преспи има и в северната част на континентална Гърция, което предизвика проблеми с водозахранването. Пътищата обаче са проходими при зимни условия, съобщават гръцки медии.

По високите части на остров Крит има откъснати села. Сили на армията ги снабдяват с хранителни продукти. На остров Лесбос снегът затрупа и пристанищата. Снежна буря има и на остров Родос, което не се е случвало от десетина години.

Странен феномен се наблюдава на остров Наплио – излиза пара от морето, поради голямата разлика между температурите на водата и въздуха.

Температурите в понеделник и вторник в Гърция ще са отрицателни, но само минималните са с 2 и 3 градуса под нулата. Максималните температури за днес и утре в Атина са 4 – 5 градуса. От сряда времето се затопля и максималните температури ще достигнат 11 – 13 градуса, а минималните ще бъдат между 2 и 8 градуса.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?