Студ и виелица скова страната, в Търговище обявиха бедствено положение

Студ и силен вятър, достигащ на места до 100 км. в час, сковаха България. В цялата Търговищка област е обявено бедствено положение, пред обявяване на такова е и община Първомай. От тази сутрин Кърджали и Момчиловград са без вода заради авария, от няколко часа Шумен е без парно. 44-годишен мъж с кръвоизлив от с.Корталово бе измъкнат от снежните преспи, в които затъна при опит да стигне до болницата в Плевен. Нови 50 туристи, предимно варненци и софиянци, са закъсали в хижа в габровския Балкан. Два автобуса със 100 пътници са блокирани от преспите в община Омуртаг, след 14 часа от преспите бе измъкнат влакът от Силистра за София, затънал снощи на 30 км. от крайдунавския град.

Към 10 ч. тази сутрин 44- годишният Венелин Кънев от село Корталово получил кръвоизлив в стомаха. Той помолил свой съсед да го закара до болницата в Плевен, но по пътя лекият автомобил закъсал в снежните преспи. Веднага била повикана бърза помощ, но и линейката закъсала на няколко километра преди селото. С помощта на екип на Гражданска защита и на тежкотоварна почистваща техника започнало пробиване на път до автомобила, частен трактор докарал лекарката на Бърза помощ до пострадалия. Кънев веднага бил включен на системи и към 13,40 ч. бил настанен в плевенската болница, без опасност за живота.

50 туристи, предимно варненци и софиянци, са затрупани от преспи в хижа "Еделвайс" в местността Узана в габровския Балкан. Ураганен вятър, извил се над местността от тази нощ, пречи на разчистването на пътя към хижата и навява двуметрови преспи. Гражданска защита е изпратила 3 трактора за почистване на пътя. Очаква се до довечера хората да бъдат транспортирани до Габрово. Скоростта на вятъра тази нощ е била около 100 км в час, днес следобед е намаляла до 50 - 60 км, но продължават да се образуват преспи. Вчера 150 туристи бяха блокирани в същата местност в хижа на фирма "Импулс". До вечерта пътят е бил разчистен и хората са се прибрали по домовете си.

В Търговищко първа бедствено положение обяви община Антоново. Обилен снеговалеж и силен северозападен вятър затвориха пътищата в общината, 58 села са откъснати от света, всичките шосета от 3 и 4 клас са напълно непроходими. Местните власти са поискали помощ от комисията за защита от бедствия и аварии, изпратените влекачи и верижни машини обаче са затънали по пътя. Силният вятър скъса и 20-километров далекопровод, 17 села в общината останаха без ток, в девет други няма вода.

Тежка е обстановката и в съседната община Омуртаг. Триметрови преспи са затрупали пътя Котел - Омуртаг, който е непроходим. Два автобуса с маршрути за Турция и Ямбол са блокирани в снега, сто пътници чакат помощ.

Пред обявяването на бедствено положение е община Първомай. Заради виелицата и навяванията от сняг са непроходими пътищата в седем селища в общината. Увредена е и електропреносната мрежа, и водоснабдяването.

Заради снежните навявания от сряда вечер са затворени основните пътни артерии за връзка на Силистра със съседните области. Снежната покривка е между 27 и 45 сантиметра, а валежите са между 20 и 38 литра на квадратен метър. След 14 часа, тежи машини успяха да изтеглят от преспите влакът от Силистра за София, заседнал вчера вечерта на 30 км. от града край с.Цар Асен.

Поради обилен снежовалеж са непроходими пътищата от трети и четвърти клас на територията на общините Павликени, Сухиндол, Стражица и част от Горна Оряховица, Великотърновско. Екипи на Гражданската защита, курсанти и офицери от Висшето военно общовойсково училище "Васил Левски" във Велико Търново с тежки верижни машини участват в спасителна операция за изваждането на заседнали в преспите хора и автомобили.

Снегорин и два трактора започнаха да разчистват пътя от Елена до хижа "Чумерна", където вече трети ден бедстват около 60 туристи, съобщи БТА, цитирайки кмета на Елена инж. Дилян Млъзев. По думите му още вчера привечер туристите са получили провизии, доставени с моторна шейна от трима планински спасители. Днес се очаква те да бъдат евакуирани от хижата до града.

Поради навявания от сняг временно са затворени 7 пътни участъка в Плевенска област.

Непроходим е пътят по направление Стрезимировци към сръбската граница и село Долна Мелна в Трънско, съобщи "Гражданска защита".

80 хиляди жители в Кърджали, Момчилград и крайградските села са без вода от осем часа тази сутрин. Подаването на питейна вода от язовир "Боровица" по трасето Кърджали-Момчилград е спряно заради повреда на спирателен кран. Според директора на "Водоснабдяване и канализация" АД -Кърджали Харалампи Джелепов се очаква нормалното водоснабдяване да бъде възстановено още тази вечер.

Забранено е движението на камиони с ремаркета и полуремаркета в Ямболска, Смолянска, Русенска, Великотърновска област, проходите Петрохан, Ришки, Дюлински, Шипка и в района на Самоков - Разлог, по пътищата Сливен-Стара река, Батак-Доспат, Котел-Омуртаг, Симитли-Разлог, Момчилград-Крумовград, Кърджали-Ардино. Не е разрешено преминаването на камиони с ремаркета в Хасковска, Търговишка, Варненска област, Батак-Доспат, Белово-Юндола, Велинград-Сърница. Към ГКПП Станке Лисичково, Малко Търново и Гюешево, както и през Прохода на републиката могат да се движат автомобили с товарни ремаркета, но задължително с вериги.

До този момент директорите на училища в около седем общини са поискали от Министерството на образованието и науката ученическата ваканция да бъде удължена до 18 януари включително, съобщи пресцентърът на министерството.

Прогнозите на метеоролозите са минусовите температури да се задържат и в близките дни.

Споделяне

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?