Студ и виелици смразиха Източна България

Студ и виелици смразиха Източна България

Студ и вятър сковаха Източна България в събота, като оставиха десетки жилища без ток, а леки коли и автобуси закъсаха по пътищата. Заради снегонавявания е затруднено движението в областите Варна, Шумен, Добрич, Разград, Силистра и Бургас, съобщи БТА. Пътищата в Добричко бяха затворени, освен по основните направления - от Добрич към Варна, към Силистра (през село Карапелит) и към Балчик, съобщиха от областното пътно управление.

Община Суворово във Варненска област отново е в бедствено положение. Общините Бяла, Ветрино, Аксаково и Вълчи дол също обявиха бедствено положение.

По нареждане на Пътното управление във Варна от тази сутрин е затворена автомагистрала "Хемус" до Шумен. От полицията в Шумен съобщиха, че са организирали два контролно-пропускателни пункта – единият на пътната връзка от магистралата към Шумен, а другият на входа от магистралата към Нови Пазар и Каспичан. 37 души, закъсали на затворената автомагистрала "Хемус", също са спасени.

В община Вълчи дол бедственото положение ще продължи до 12.00 часа на 25 януари, понеделник. В община Аксаково всички населени места са изолирани и няма достъп до тях.

В Бургаска област обстановката също е усложнена. 15 селища в общините Царево, Русе и Несебър са без ток. Затворени за движение на автомобили са Дюлинския проход и магистрала "Тракия" в участъка Карнобат – Бургас.

Забранено бе движението на камиони с ремаркета през проходите Петрохан, Пампорово и Рожен, както и по пътищата Белово - Юндола, Пещера - Батак - Доспат, Велинград - Сърница, Градец - Ичера - Сливен, Сливен - Стара река.

Заради силния вятър бе отменен полетът Варна - София от 9 часа сутринта. Анулирани бяха и полетите от Будапеща за Варна и от Варна за Будапеща.

Пристанището на Варна остава затворено за всички плавателни съдове.

Сутринта най-силен бе вятърът на на нос Калиакра – 24 м/сек. Във Варна и Шабла вятърът стигна 20 м/сек., на нос Емине – 18 м/сек., в Бургас и Разград – 16 м/сек., в Силистра и Ахтопол – 10 м/сек.

Макар че температурите в Североизточна и Източна България не бяха толкова ниски като тези в петък, усещането за студ бе много силно заради вятъра. Така във Варна преди обед беше минус 11 градуса, но се усещаше като минус 20. В същото време в София бе минус 10 градуса, но без вятър.

Според метеоролозите студовете ще продължат до вторник, когато полека ще започне да се затопля.

Споделяне

Още от България