Студ: Надминахме 20-годишен рекорд по потребление на ток

Съседите масово спират износа на ток, но България засега се справя при пълно натоварване на мощностите

Ниските температури са довели до върхово потребление на ток и природен газ в страната. Заради проблеми със задействането на резервните мощности за производство на ток и ограничения на вноса на електроенергия от Гърция, а вероятно и от другите съседни държави, енергийните доставки са под напрежение, свободният пазар е орязан от количества, но правителството в оставка се надява да не се стига до режим на тока.

Ситуацията се следи почасаво и едва ако всички съседни държави спрат износа си на ток, възникнат тежки аварии в мрежата и при резервните мощности, ще се предложи на министъра на енергетиката да спре и българския експорт на електроенергия, за да се гарантират доставките на българския пазар. Засега обаче това не се налага, както и въвеждането на режим на тока, заяви енергийният министър в оставка Теменужка Петкова на пресконференция във вторник.

Петкова съобщи, че на 9 и 10 януари е надминат 20-годишен рекорд в натоварването на елетроенергийната ни система и потреблението в понеделник в 19 часа е достигнало пик от 7679 МВ. Във вторник консумацията също е висока и ще се задържи такава поне още два-три дни.

Проблеми с централи на Ковачки

Поради тази причина всички електроцентрали са работили при сто процента натоварване и е задействан целият т.нар. студен резерв от близо 550 МВ мощности, които са в готовност за пускане при нужда. Студеният резерв се покрива най-вече от въглищните централи на бизнесмена Христо Ковачки – ТЕЦ Русе, Бобов дол, Брикел, Димитровград и Марица-3, както и от предприятието на Кирил Домусчиев "Биовет".

С ТЕЦ-овете в Русе и в Бобов дол е имало проблем при задействането на студения им резерв, заради замръзнали въглища, обясни Петкова.

Поради тази причина българският Елекроенергиен системен оператор (ЕСО) е поискал помощ от Румъния, но тя отказала да изнесе ток за България, в което министър Петкова не вижда проблем, защото очевидно северната си съседка също е затрудена от върховото потребление. В тази връзка Петкова посочи, че лидерът на БСП Корнелия Нинова вече е започнала да коментира нуждата от изграждането на АЕЦ "Белене", но това са спекулации, защото без пазарен анализ за нуждата от нова ядрена мощност не е редно да се повдига темата.

Гърция спря износа на ток, съседките обмислят същото, но не и България

Петкова обясни, че предоставянето на помощ между отделните електросистемни оператори е ясно разписана в двустранни споразумения - всяка страна иска помощ и ако другата държава има възможност я предоставя, ако не я отказва. "Очевидно Румъния също има проблеми, поради което я отказа. Ние сутринта отказахме запитване за помощ от страна на Турция, искаха приблизително 200 мегавата. Такава помощ се иска непрекъснато между държавите, който има възможност я предоставя, който не - не я предоставя. Няма нищо необичайно и притеснително”, коментира Теменужка Петкова. Директорът на ЕСО Иван Йотов пък допълни, че Гърция също била поискала да внася допълнителни количества ток от България, но и на нея е било отказано.

Въпреки затрудненията с осигуряването на вътрешното потребление страната ни засега няма да спре своя износ за ток в съседните държави. Така експортът към Румъния, Гърция, Турция, Сърбия и Македония продължава. Решение за прекратяването му ще се вземе само при утежняване на ситуацията у нас и ако всички съседни държави спрат да изнасят електроенергия.

Засега само Гърция е обявила, че от полунощ на 10 януари спира износа си за два дни, но български търговци на ток били получили индикации от преносните оператори на останалите ни съседки, че също може да въведат такова ограничение, стана ясно от думите на Иван Йотов.

Борсата за ток орязана от количества

Заради осигуряването на електроенергия за бита на борсата за ток в понеделник са се предлагали значително по-малки количества, а търсенето е било силно завишено и това доведе до невижданите досега на българския свободен пазар цени от над 340 лв. за мегаватчас в пиковите часове на потребление. Причината за намалените количества ток от държавните НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" е гарантирането на доставките на регулирания пазар на домакинствата и малките фирми, обясни Теменужка Петкова. Тя допълни, че свиването на квотите на трите държавни фирми за борсата за ток е съгласувано с Европейската комисия, която проявила разбиране относно тежката ситуация.

Трите държавни компании обаче ще са длъжни на следващ етап да предложат на свободния пазар спестените сега количества, уточни енергийният министър, но не посочи каква е редукцията на обемите за борсата и докога ще важи това намаление.

Междувременно търговията на борсата за ток се успокои след вчерашното изнервяне заради слабото предлагане и голямото търсене заради студа, довели до средна цена от 246 лв. за мегаватчас за изтъргуваните едва 203 МВтч и пикова стойност над 340 лв. Във вторник средната цена се укроти до 103.74 лв/МВтч за продадени близо 334 мегаватчаса, а цената за пиковата енергия е била около 200 лв.

Рекорд и при потреблението на газ

В понеделник потреблението на природен газ е достигнало 16 млн. куб. метра, което също е рекорд от няколко години, каза още Теменужка Петкова.

"Доставките на газ от "Газпром" са ритмични и "Булгаргаз" е в състояние да осигури необходимите количества", каза още тя. Освен това в газохранилището в Чирен има 340 млн. куб. м природен газ, които при нужда също могат да бъдат използвани, допълни енергийният министър.

Въглищните мини също работят при зимни условия и добиват необходимите количества суровина, освен това въглищните централи разполагат със задължителни запаси, обясни Петкова.

Тя информира още, че към 16 часа не е имало населени места без електрическо захранване. "Работим и се надявам, че до ситуация за режим на тока няма да се стигне", заяви енергийният министър.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?