Студ в цяла България, минус 19 градуса във Видин и Кнежа

Студ в цяла България, минус 19 градуса във Видин и Кнежа

Жълт код за екстремно ниски температури е обявен за цялата страна за 27 януари. Най-ниските температури в петък сутринта са измерени във Видин и Кнежа – минус 19 градуса. Това показва справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Максималните температури през деня също ще останат отрицателни. Само по Черномориетосе очква термометрите да показват малко по-високи градуси.

Причината за ниските температури е студен въздух, който нахлува от Североизток от Русия. 

Към 5 часа тази сутрин във Видин и Кнежа са измерени минус 19 градуса, в Пазарджик минус 18, в Казанлък минус 17, а в София - минус 12. 

При толкова ниски температури са възможни здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни, деца и бездомници.

През деня на много места в страната ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Около и след обяд видимостта ще се подобрява, а облачността, главно в Западна България, ще се разкъсва. Ще духа слаб, в североизточните райони – до умерен северозападен вятър.

Максималните температури ще са между  минус 6 и минус 1градус, в местата с по-трайна мъгла и по-ниски.

Над Черномориетоще бъде предимно облачно. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са от минус 1 до 2градуса. Температурата на морската вода е 2-4градуса. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

Над планинитеще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен по върховете и силен вятър от северната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 4градуса, а на 2000 метра – около минес 8 градуса.

През почивните дни и в понеделниксъществени валежи не се очакват. Сутрешните температури ще остават сравнително ниски, в повечето места между минус 11 и минус 6градуса, а дневните най-често ще са между минус 1 и 4градуса.

В планините и планинските райони, както и след обяд, ще има и слънчеви часове, докато на много места в равнинната част от страната, ще бъде с мъгла или инверсионна облачност, които покрай река Дунав и на места в Източна България ще се задържат през целия ден; там и дневните температури ще остават по-ниски. От ниската облачност в отделни райони ще превалява съвсем слаб сняг.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?