Студът, евтините СО2-емисии и оптимизация стабилизирали държавната енергетика

За три месеца по сметките на фирмите в БЕХ има 130 млн. лв. повече, само "Булгаргаз" е на загуба

Държавните енергийни дружества приключват тримесечието на 2017 г. с подобрени финансови резултати след неочаквано слабото си представяне предходната година. След влошаване на състоянието си в края на 2016 г. заради обезценени вземания, проблемите с фалиралата Корпоративна търговска банка и инвестициите в удължаване живота на двата блока на АЕЦ "Козлодуй", сега компаниите от групата на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) са финансово по-стабилни. Причините са в студа през януари и февруари, вдигнал електропотреблението с 8 процента за тримесечието, леко повишените цени на тока на свободния пазар, поевтинелите парникови емисии, които се купуват, за да работи ТЕЦ "Марица Изток 2", както и събрани дългове.

Това съобщиха служебният енергиен министър Николай Павлов и шефът на БЕХ Петьо Иванов на пресконференция в четвъртък. Павлов подчерта, че поставената като основен приоритет на неговия екип финансова стабилност в енергийния сектор е било постигната. В същото време в 12-те държавни енергийни дружества не е сменен нито един директор, освен назначението на нов в "Булгаргаз", начело на който бе Павлов преди да стане министър. Само трима членове на бордовете на АЕЦ "Козлодуй", "Националната електрическа компания" (НЕК) и "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) са били сменени, а нов е бил привлечен в "Мини Марица Изток", отчете Николай Павлов.

Либерализацията отново изостава

Екипът му обаче не успя да изпълни ангажимента си да подготви законодателни промени за пълната либерализация на енергийния пазар, както и да проведе широка дискусия по препоръките на Световната банка в тази насока, за реформиране на сектора и за въвеждането на енергийни помощи. Събрани са над 100 страници препоръки, изведени са основните дискусионни области, но голямата дискусия по тях не се е състояла, тъй като Световната банка имала възможност да участва в подобна среща едва през май, което е извън мандата на служебното правителство. Кои са дискусионните области Павлов и заместникът му Константин Делисивков не пожелаха да посочат на този етап.

Павлов представи данни за финансовото състояние на дружествата от групата на БЕХ към края на март 2017 г. По думите му НЕК, ЕСО, АЕЦ "Козлодуй“ и ТЕЦ "Марица Изток“ 2 приключват първото тримесечие на годината в значително по-добро финансово състояние спрямо аналогичния период на 2016 г.

Цените на тока ще растат

Нетната печалбата на НЕК е 120 млн. лв. спрямо 54 млн. лв. за първите три месеца на 2016 г.

Това се дължи на допълнителните приходи от увеличеното заради студа потребление, както и заради компенсациите за зеления ток, обясни Петьо Иванов. В АЕЦ "Козлодуй“ резултатите са 54 млн. лв. печалба спрямо 37 млн. лв. преди година. Резултатът на ядрената централа е неочаквано слаб, но това се дължи на инвестирането на 160 млн. лв. в мерките по удължаване живота на двата реактора и повишаването на топлинната им мощност. Друга причина за слабия резултат са отчисленията от 20 млн. лв. във Фонда за сигурност на електроенергийната система, който покрива разходите на НЕК за изкупуване на тока от възобновяеми източници и от двете американски въглищни централи. Прогнозите за ядрения оператор обаче са да приключи 2017 г. с добър финансов резултат, тъй като разходите му по модернизацията на двата блока ще са по-ниски, а очакванията са цените на свободния пазар да нараснат поне с 3 процента в следващите месеци, посочи шефът на БЕХ.

ТЕЦ "Марица Изток“ 2, която преди година бе с 9 млн. загуба, сега за първите три месеца излиза на печалба от 5 млн. лв,, което се дължи на променената стратегия по закупуване на въглеродни емисии, които позволяват на въглищната централа да изхвърля вредни газове в атмосферата. Те са били закупени от БЕХ, елиминирайки посредниците, като после холдингът ги предоставил безвъзмездно на дъщерното си дружество, икономисвайки му 54 млн. лв. Бонус било това, че цените на парниковите емисии в момента са по-ниски – под 5 евро на тон спрямо над 7 евро в края на миналата година.

Срив в "Булгаргаз" след добрия резултат през 2016 г.

В "Мини Марица Изток“ печалбата е увеличена от 11 на 37 млн. лв., в "Булгартрансгаз“ – от 24 на 26 млн. лв. Въпреки отчетената загуба на "Булгаргаз“ от 29 млн. лв. за тримесечието заради регулираните цени, дружеството е ликвидно и ще изпълни законовите си задължения за осигуряване на достатъчно гориво за следващия зимен сезон, увери министър Павлов. Той допълни, че дружеството за 2016 г. е постигнало невиждан от 2007 г. резултат, успяло е да събере редица вземания от свои контрагенти и на свой ред е изплатило над 150 млн. лв. просрочени задължения към НАП, 47 млн. лв. заем към БЕХ и повече от 30 млн. лв. – към "Булгартрансгаз“ за преносни такси.

Като цяло консолидираните резултати на БЕХ за първото тримесечие на тази година също показват подобрение, отчете Петьо Иванов. От думите му стана ясно, че през миналата година БЕХ е изнесъл на гърба си много от проблемите на дъщерните дружества. То е приключило 2016 г. със загуба от 80 млн. лв. заради обезценки на вземания от дъщерни дружества. Консолидираната печалба за първото тримесечие на 2017 г. обаче надхвърля 100 млн. лв. и прогнозите за годината са добри, тъй като вече на холдинга няма да му тежат проблемите с "Белене" и КТБ, посочи шефът на холдинга.

През последните три месеца вътрешногруповата задлъжнялост в рамките на БЕХ е значително намалена, коментира още Павлов, но не бе посочено нивото ѝ, въпреки журналистическите въпроси. Според данните от финансовия отчет на БЕХ за 2016 г. холдингът е раздал на свързани с него лица заеми за близо 2.6 млрд. лв. От тях огромната сума се пада на НЕК – веднъж дружеството е получила над 1 млрд. лв., за да плати дълговете си към двете американски централи, втори път – 1.170 млрд. лв. за борча си за строежа на АЕЦ "Белене". Мини "Марица Изток" получили от компанията си майка 100 млн. лв., а ТЕЦ "Марица Изток 2" - 140 млн. лв.

БЕХ с дългове за над 2 млрд. лв.

Реално БЕХ има взети външни заеми за над 2 млрд. лв. По думите на служебния енергиен министър в момента в БЕХ има над 130 млн. лв. повече, отколкото към края на януари 2017 г., когато екипът му пое ресорното ведомство.

Коментирано бе и предизвикателството пред българската енергетика, ако на 28 април – петък, Европейската комисия приеме завишените тавани за изхвърляне на вредни вещества във въздуха от големите горивни инсталации. Тогава ТЕЦ "Марица Изток 2" ще има четири години, за да постигне изискванията за пречистване на изхвърляните вредни емисии, което означава огромни инвестиции. Подобни вложения означават поскъпване на тока на държавната въглищна централа с между 27 и 35%, според различните сценарии.

Българските надежди са обаче страната ни да получи или по-ниски тавани за емисиите на живак, азотен окис и серен двуокис или по-дълъг период за постигането им. Дали това ще се случи ще стане ясно точно след ден.

Споделяне

Още от Бизнес