Студът скова още по-силно страната

По Дунав започна да се образува ледоход

сн. БГНЕС

Както прогнозираха синоптиците, студът във вторник продължи да сваля температурите, поставяйки нови рекорди в 15 града в страната. Код ”оранжев” за опасно време е обявен за цялата територия на държавата, като в три области - Бургаска, Варненска и Добричка, положението се усложнява от силния вятър. По река Дунав започна да се образува ледоход край Силистра, ако температурите се задържат такива пред следващите дни, ще започнат да замръзват бреговете и край Русе и Видин, съобщиха от Агенцията "Поддържане и проучване на река Дунав".

Заради допълнителното застудяване расте и потреблението на електроенергия и то е с 4 процента повече от предишния ден, когато ръстът бе близо 20 на сто, съобщиха от "Електроенергийния системен оператор". Столичният кв. "Хаджи Димитър" има проблеми с топлоснабдяването заради авария в мрежата на "Топлофикация-София".

Живакът слезе рекордно ниско в 5 часа в градовете Свищов, Пловдив, Плевен, Пазарджик, Оряхово, Ново село, Ловеч, Враца, Ахтопол, Видин и Чирпан. Три часа по-късно температурите са паднали до нови ниски нива в София, Велико Търново, Монтана и Кнежа.

 

Кнежа за втори ден държи първенството по най-студено място в България с отчетени минус минус 29 градуса. В София температурата към 5 ч. сутринта бе минус 21 градуса, а по-късно в различните райони варираше между минус 15 и минус 19 градуса. Това обаче е ”топло” в сравнение с Чирпан – минус 26 градуса.

 

В Свищов са отчетени минус 19.6 градуса, Видин – минус 24, Враца – минус 20,5, Ловеч – минус 20, Ново село – минус 20. Малко по-топло е било в Оряхово – минус 17.5, но за сметка на това в Пазарджик е било минус 21,6, Плевен – минус 20, Пловдив – минус 22, Монтана – минус 21,2, Велико Търново – минус 19,2.

 

”Най-топъл” отрицателен температурен рекорд е отбелязан в Ахтопол, където температурата за първи път пада до минус 9 градуса.

 

По южното Черноморие и в крайните югозападни райони ще се радват на температури от минус 7 градуса до минус 2 градуса.

 

Кайсиите в Силистра измръзват

Между 2 и 15 на сто за различните сортове е установеното измръзване по кайсиите, съобщиха от Опитната станция по кайсията и земеделие в Силистра, предаде БТА във вторник. Засега пораженията са незначителни, но прогнозите за понижаване на температурите увеличават риска за реколтата на кайсиевите градини, коментира ръководителката на станцията Мария Димитрова.

 

Проверката е правена в колекционното насаждение на станцията, където има 500 сорта-образци. Предполага се, че в другите райони на Силистренска област, където са регистрирани по-ниски температури, процентът на измръзване е по-висок.

 

В района има около 30 000 декара кайсиеви градини. 

 

Заради студа и грипа е спрян учебният процес в 454 училища в страната. В 270 от тях не се учи поради влошената пътна обстановка, други са в дървена ваканция, трети са затворени заради грипа. Най-много училища не работят във Варна, затворени са заведения и в Софийска, Бургаска и Пазарджишка област. В Добричко, Търговище и Пазарджик часовете почват по-късно и приключват по-рано, във ваканция са учениците от Варна, Видин и Бургас. По три дни неочаквана почивка получават децата в Ямболско, Плевенско,Чирпан и Свищов.

 

Републиканските пътища в страната са проходими при зимни условия, но има и затворени второстепенни участъци, на места има заледявания, които се обработват от пътно-поддържащите фирми

 

Вятър духа в областите Силистра, Разград, Добрич и Бургас. Слаб сняг превалява в областите Разград, Ст.Загора, Шумен, Силистра, Добрич, Бургас и районите на гр. Елена и прохода на "Републиката", предупреждават от пътната агенция.

 

Снегонавяване има в областите Силистра, Добрич, Варна и Бургас.

 

Затворени за автомобили са проходите Златишки, Твърдишки, ,Върбишки, Троянски. Дюлинският проход е забранен за камиони, леките автомобили да се движат с вериги. Вратник е забранен за товарни автомобили над 10 т от граница В. Търново – Сливен, всички автомобили да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета. Айтоският проход забранен за камиони над 20 т - стоманен мост на р. Казан дере.

 

Проходът Шипка е забранен за превозни средства над 10 т. до 31 март 2012 г. Петрохан" е забранен за товарни автомобили над 10 т. През Превала камионите могат да се движат само без ремаркета и полуремаркета.

 

Въведено е ограничение за движение на товарни автомобили по пътя Оброчище - Кичево, съобщиха от областното пътно управление във Варна. Затворени за всички автомобили остават пътищата Кривня - Равна - Неново, местността Баир баши - Суворово - Ветрино, местността Баир баши - Кичево и Суворово - Вълчи дол.

 

Временно е затворен пътят от Силистра за Добрич в отсечката между село Богорово и разклона за село Кайнарджа, използва се обходен път през село Войново, съобщиха от Областното пътно управление в Силистра. Отсечката е затворена от 00.00 часа заради навявания. Другите пътища са проходими при зимни условия. В района превалява слаб сняг.

 

Третокласните пътища в общините Шабла и Каварна са трудно проходими заради навяванията от сняг, допълват от Областното пътно управление. От ведомството апелират към шофьорите да не пътуват в тези направления, ако не се налага. Няма въведени ограничения в движението по републиканската пътна мрежа в региона. Вече е отменена и забраната, въведена в 5 часа тази сутрин, за движение на тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркета по пътя Добрич-Варна, посочват от пътното управление.

 

От Центъра за кризисно настаняване на бездомни лица напомнят на гражданите, че ако забележат хора, които няма къде да се подслонят или са в бедстващо положение, да се обадят на тел. 112 или на 02 822-08-88.

 

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?