Студът вдигна с 1/4 електропотреблението в Западна България

Рязкото застудяване на територията на Западна България в края на миналата седмица е довели до увеличаване на потреблението на електроенергия с близо една четвърт през уикенда, като в неделя консумацията е нараснала с 29 на сто, съобщиха от доставчика на ток в региона ЧЕЗ.

"Значително се увеличиха товарите по електроенергийната система в Западна България през уикенда, което доведе до аварийни прекъсвания в част от големите населени места, където мрежата не е проектирана да издържа отопление на ток. Призоваваме клиентите в студените дни да използват разумно отоплителните уреди, за да не се стига до претоварване на мрежата и да не се смущава техният уют“, каза Ясен Тодоров, директор "Управление на мрежата“ в "ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

Статистиката на компанията показва, че традиционно през октомври консумацията на електроенергия по мрежата на ЧЕЗ нараства средно с 18% спрямо септември, а през ноември – с 28%, което означава по-високи сметки.

През септември 2014 г. потреблението на битовите клиенти на ЧЕЗ на територията на Западна България е било средно 178 кВтч, което е по-малко в сравнение с регистрираните 187 кВтч през септември миналата година.

Данните на ЧЕЗ показват, че средната сметка за електроенергия на домакинствата в Западна България е 30 лева, което е с 3% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Фактурите, които клиентите на ЧЕЗ вече получават за консумираната електроенергия през септември, съдържат два отчетни периода заради влезлите в сила нови цени на електроенергията от 1 октомври 2014 г., информира дружеството.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?