Студът взе десетки жертви в няколко страни от Източна Европа

Студът взе десетки жертви в няколко страни от Източна Европа

Ниските температури станаха причина за смъртта на 36 души в страни от Източна Европа през последните дни. Снеговете и студът доведоха до извънредни мерки, затворяне на училищата и пътищата и прекъсване на електрозахранването в много райони, предадават осведомителните агенции в понеделник.

При температури до минус 20 градуса по Целзий властите са отворили стотици убежища, като приканват хората да стоят на закрито. Полицията издирва бездомници, за да се увери дали не са измръзнали до смърт.

По данни на министерството на извънредните ситуации на Украйна 18 души в страната са починали от хипотермия, а на 500 е била оказана медицинска помощ от измръзвания само през последните три дни на изминалата седмица. Дванайсет от жертвите са бездомници, чиито трупове са били намерени по улиците. Температурите в Украйна са около минус 16, а нощем падат до минус 23 градуса. В страната са открити 1500 убежища, осигуряващи храна и топлина, а училищата и детските градини са затворени.

Най-малко 10 са загиналите от студа в Полша, където в понеделник температурата падна до минус 26 градуса. И там сред загиналите има възрастни и бездомни хора, като полицията претърсва неотопляваните празни сгради в издирване на бездомници, които да отведе в убежищата.

В резултат на студа трима души са загинали в Централна Сърбия, а двама са безследно изчезнали. В 14 сръбски общини е обявено извънредно положение. Силните ветрове пречат на почистването на пътищата от снега, а десетки градове са без ток.

В Румъния местни медии съобщиха за четири смъртни случая.

ДПА съобщава за един регистриран днес случай на измръзване до смърт в Словакия. ИТАР-ТАСС отбелязва, че в Чехия от студа са се напукали железопътни релси, а синоптиците очакват температурите в страната да стигнат до минус 35 градуса. От началото на зимата в Чехия са починали 9 души от измръзване. Властите в Прага са осигурили палатки за близо 3000-те бездомници.

Споделяне

Още от Свят