Студен прием за държавния секретар Тилърсън в Москва

Путин обвини Тръмп, че ерозира довериетo, но все пак прие американския първи дипломат

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда, че доверието между Русия и САЩ е ерозирало след идването на Доналд Тръмп на фона необичайно враждебното посрещане на на държавния секретар Рекс Тилърсън, който е на първата си визита в Москва.
 
В телевизионно интервю Путин заяви, че доверието между двете страни се е влошило. Освен това той потвърди подкрепата си за режима на Башар Асад и каза, че въздушните удари на САЩ в Сирия представляват "нарушение на международното право". По-късно в сряда руският президент все пак прие Тилърсън в Москва, въпреки че според първоначалните очаквания нямаше да има подобна среща. 
 
Лавров от своя страна "поздрави" американския си колега с необичайно хладни забележки, обвинявайки Вашингтон, че се държи непредсказуемо.
 
Държавният секретар на САЩ каза от своя страна на руския си колега, че иска да използва преговорите в Москва, за да разбере защо между Русия и САЩ има остри разногласия и да намери начин за преодоляване на различията.
В открита за журналисти част от разговорите Лавров заяви, че очаква да знае истинските намерения на САЩ в Сирия.
 
Заместникът на Лавров Сергей Рябков бе още по-остър и определи сегашната риторика на Вашингтон като "примитивна и груба".
 
След края на преговорите Тилърсън се върна в хотела, където е настанен, без да говори пред журналисти, след което отиде на срещата при Путин, в която участва и Лавров. 
 
Първата среща на двамата първи дипломати идва в момент на силно напрежение между Москва и Вашингтон след решението на американския президент Доналд Тръмп да извърши въздушни удари в Сирия срещу поддържания от руския президент Владимир Путин режим на Башар Асад. Западът се опитва да откаже Москва от подкрепата ѝ към Дамаск, като я включи в процеса за намиране на мирно решение на кризата и преход на властта в Сирия.
 
Атмосферата по време на първата визита на новия държавен секретар в Москва силно контрастира на първоначалните приветствия, с които Москва посрещна избирането на Тръмп за президент на САЩ.
 
Москва: Важно е да не се допуснат нови американски удари в Сирия
 
"Важно е да не се допусне повторение на американските удари в Сирия. Руското ръководство вече изрази принципните си оценки във връзка с този случай. Смятаме за въпрос от принципно значение да не допуснем риск от рецидив на подобни акции в бъдещето", каза Лавров на срещата с Тилърсън.
 
Ударите на САЩ срещу сирийска военна база са незаконни, заяви още Лавров и добави, че иска да разбере реалните намерения на Вашингтон в Сирия.
 
"Нашата последователна линия се формира изключително в руслото на международното право, а не под въздействието на краткосрочната конюнктура или на лъжливия избор: "Или сте нас или против нас", каза той.
 
Преди ден Тилърсън заяви, че Москва трябва да избере между "САЩ и здравомислещите страни от една страна и Иран, Хизбула и режима на Башар Асад, от друга".
 
По време на днешната среща Тилърсън демонстрира по-умерено поведение и каза, че иска да намери начин за преодоляване на различията между двете страни.
 
Държавният секретар на САЩ отбеляза, че срещата в Москва се провежда в момент, който е от важно значение за отношенията на двете страни.
 
"Опитваме се да си обясним позициите си и да поговорим за тези области, в които нашите цели и задачи са общи, а интересите съвпадат, въпреки разликата в тактическите подходи", заяви той.
 
"Това ще ни даде възможност да обясним и изразим и тези гледни точки, по които имаме различия, с цел да стесним тези различия и да си обясним взаимно нашите позиции и възгледи", подчерта Тилърсън.
 
Той припомни, че предишната му среща с Лавров беше на 16 февруари в Бон, а след нея бяха проведени редица телефонни разговори. "И двамата бяхме единодушни, че тези линии за връзка трябва да бъдат открити", отбеляза държавният секретар.
 
Москва не "пожали" и американските журналисти
 
Напрежението бе допълнително подсилено от забележки към присъстващите американски журналисти.
 
"Американските журналисти демонстрираха обноските си и направиха панаир при започване на преговорите между ръководителя на американската дипломация и министъра на външните работи на Русия в сградата на външното ведомство", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.
 
Във "Фейсбук” тя написа, че когато двамата ръководители на външнополитическите ведомства влезли в залата, американските журналисти истерично закрещяли от всички страни: "Mr. Lavrov, Mr. Lavrov".
 

"Сградата изтръпна. Вековните ѝ сводове не помнят такъв „панаир”. „Кой ви е учил на маниери?", попита ръководителят на министерството на външните работи. Всички утихнаха”, пише Захарова.
 
"Лавров направи изказване, даде думата на американския си колега, направи пауза и каза: "Сега можете да крещите, ако желаете”, отбелязва Захарова.
 
Според Путин доверието между Русия и САЩ е намаляло при Тръмп
 
В навечерието на срещата в Москва и Путин, и Тръмп дадоха интервюта.
 
Руският президент каза в интервю за телевизия "Мир 24", че доверието между Москва и Вашингтон е намаляло, откакто на власт е дошъл американският президент Доналд Тръмп.
 
"Може да се каже, че равнището на доверие на работно ниво, особено на военно ниво, не се е повишило, а по-скоро се е понижило", заяви Путин в отговор на въпрос как са се променили отношенията между Русия и САЩ при управлението на Тръмп.
Попитан за обвиненията, че сирийското правителство е извършило химическо нападение в провинция Идлиб, той каза, че Сирия е предала запасите си от химически оръжия.
 
Според него има две основни версии за случилото се: първата е, че сирийската авиация е нанесла удар по бунтовнически цех за химически оръжия и в резултат се е разнесъл отровен газ, а втората е, че цялата работа е постановка и провокация с цел да се дискредитира сирийското правителство.
 
По думите му всичко трябва да бъде проверено. "Без проверка не смятаме, че е възможно да бъдат предприети каквито и да е действия срещу официалните сирийски власти", заяви Путин.
 
Пред телевизия Мир руският президент каза, че ударът на САЩ в Сирия е нарушение на международното право и е бил извършен без доказателства, че Дамаск е използвал химическо оръжие, предаде ТАСС.
 
Очаква се Москва отново да наложи вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, която ще се разглежда в сряда вечерта. В нея се призовава сирийския режим към сътрудничество в разследването на химическата атака на 4 април в провинция Идлиб, предаде Франс прес.
 
Тръмп: САЩ няма да разширяват участието си в Сирия
 
Доналд Тръмп от своя страна каза, че Вашингтон няма намерение да разширява значително своето участие в сирийския конфликт.
 
Говорейки за американския ракетен удар в Сирия, Тръмп каза пред Фокс нюз, че САЩ е трябвало да приемат подобни действия още при администрацията на Барак Обама.
 
"Онова, което аз направих, трябваше да бъде предприето още при администрацията на Обама и тогава ситуацията в Сирия щеше да бъде по-добра", каза той.
 
Тръмп заяви, че в Сирия е било използвано химическо оръжие. Той припомни, че Сирия по-рано се е съгласила да не използва такова оръжие, но е нарушила това обещание.
 
Американският президент заяви още, че ситуацията в Сирия щеше да бъде по-добра, ако Русия не поддържаше президента Башар Асад.
 
В интервюто Тръмп, говорейки за Асад, го нарича животно и много зъл човек.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят