Студена вълна обхвана Япония

Студена вълна обхвана Япония

Студена вълна доведе до обилни снеговалежи в Япония, метеорологичните служби предупредиха за опасност от лавини, заледени пътища и нарушения на транспорта, предаде ДПА.

В префектурите Ниигата и Акита са пострадали общо 13 души. Снощи на магистралата между тях временно бяха блокирани около 30 камиона и автомобила. Още не е възстановено движението в 15-километров участък от пътя.

За последните 48 часа в град Минаками, на север от Токио, паднаха над 150 см сняг, а в град Юдзава в префектура Ниигата - около 130 см сняг по данни на метеорологичната агенция.

Обилният снеговалеж доведе до спиране на движението на 81 влака на северния остров Хокайдо, съобщава местният в "Хокайдо шимбун". Температурите сутринта достигнаха минус 20,1 градуса в град Фурано и минус 10,5 в град Хакодате, пише вестникът.

Очаква се обилен сняг да продължи да вали до утре над Хокайдо и крайбрежието на Японско море. В района на Хокурику може да паднат до 100 сантиметра сняг за 24 часа, а в Хокайдо прогнозата е за до 40 сантиметра сняг.

Падналият до момента сняг надхвърля 3-4 пъти нормата за сезона. Вчера в Япония бяха отменени над 50 вътрешни полета заради снеговалеж. Властите приканват жителите да се въздържат от пътуване с частни превозни средства поради риск от заледяване на пътната настилка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?