Студент е арестуван за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина

Aрестуван е заподозрян за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 година. Това е 19-годишният Йоан Матев. Той е задържан на 22 февруари в София и вече му е повдигнато обвинение за убийството.

През миналата година Матев е бил студент по право в Югозападния университет в Благоевград.

Той е правил опити да промени външността си, за да не бъде открит. През 2015 година, когато е станало убийството, е бил ученик. Сега Йоан Матев е на 19 години, но в момента на престъплението е бил на 17. Според закона, ако бъде признат за виновен, той ще бъде съден като непълнолетен и може да получи наказание от 2 до 8 години.

Вероятната причина за убийството е спор за пари между двете момчета. Криминалисти работят по версията, че задържаният е искал да вземе портфейла на Георги Игнатов и затова се е стигнало до спречкването и намушкването с нож.

Инцидентът стана на 2 юни преди две години. Тогава 15-годишният ученик беше открит мъртъв, прободен с нож на пейка в Борисовата градина. Малко след това полицията свали записи от камери в района, на които се вижда как момче бяга от мястото на инцидента. Дълго време от МВР се опитваха да намерят извършителя. Кадрите бяха пращани дори в партньорски полицейски служби за изясняване на образа.

Прокуратурата смята, че е открила ножа, с който е било извършено убийството, макар че ДНК експертизата все още не е готова. По думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова е разпитан човек, който не само потвърдил извършителя на престъплението, но е посочил и мястото, където се намира ножа.

"Вчера прокурорите са разпитали човек, който е посочил къде се намира ножът, с който е извършено убийството. Снощи ножът е намерен, иззет и изпратен веднага за ДНК-експертиза”, каза прокурор Арнаудова. Държавното обвинение ще поиска Йоан Матев да остане за постоянно в ареста.

Братът на Йоан също е бил задържан за кратко, но е бил разпитан като свидетел и после пуснат. Това поражда спекулации в публичното пространство, че точно братът е основен свидетел на полицията.

Йоан Матев е от заможно семейство, твърдят негови съседи, цитирани от бТВ. Баща му е бивш митничар, а сега граничен полицай. Арестуваният се е изявявал като манекен и снимката му на сайта на известна компания за модели беше разпозната от негов съсед.

В рамките на разследването са проверени над 400 души, изготвени са били редица психопрофили, разследващите прегледали много видеозаписи от охранителни камери.

Споделяне

Още по темата

Още от България