Студент е арестуван за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина

Aрестуван е заподозрян за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 година. Това е 19-годишният Йоан Матев. Той е задържан на 22 февруари в София и вече му е повдигнато обвинение за убийството.

През миналата година Матев е бил студент по право в Югозападния университет в Благоевград.

Той е правил опити да промени външността си, за да не бъде открит. През 2015 година, когато е станало убийството, е бил ученик. Сега Йоан Матев е на 19 години, но в момента на престъплението е бил на 17. Според закона, ако бъде признат за виновен, той ще бъде съден като непълнолетен и може да получи наказание от 2 до 8 години.

Вероятната причина за убийството е спор за пари между двете момчета. Криминалисти работят по версията, че задържаният е искал да вземе портфейла на Георги Игнатов и затова се е стигнало до спречкването и намушкването с нож.

Инцидентът стана на 2 юни преди две години. Тогава 15-годишният ученик беше открит мъртъв, прободен с нож на пейка в Борисовата градина. Малко след това полицията свали записи от камери в района, на които се вижда как момче бяга от мястото на инцидента. Дълго време от МВР се опитваха да намерят извършителя. Кадрите бяха пращани дори в партньорски полицейски служби за изясняване на образа.

Прокуратурата смята, че е открила ножа, с който е било извършено убийството, макар че ДНК експертизата все още не е готова. По думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова е разпитан човек, който не само потвърдил извършителя на престъплението, но е посочил и мястото, където се намира ножа.

"Вчера прокурорите са разпитали човек, който е посочил къде се намира ножът, с който е извършено убийството. Снощи ножът е намерен, иззет и изпратен веднага за ДНК-експертиза”, каза прокурор Арнаудова. Държавното обвинение ще поиска Йоан Матев да остане за постоянно в ареста.

Братът на Йоан също е бил задържан за кратко, но е бил разпитан като свидетел и после пуснат. Това поражда спекулации в публичното пространство, че точно братът е основен свидетел на полицията.

Йоан Матев е от заможно семейство, твърдят негови съседи, цитирани от бТВ. Баща му е бивш митничар, а сега граничен полицай. Арестуваният се е изявявал като манекен и снимката му на сайта на известна компания за модели беше разпозната от негов съсед.

В рамките на разследването са проверени над 400 души, изготвени са били редица психопрофили, разследващите прегледали много видеозаписи от охранителни камери.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?