Студент загина в антиправителствените протести в Никарагуа

Даниел Ортега, сн. ЕПА/БГНЕС

Студент е загинал, а 41 души са ранени след като въоръжени мъже нападнаха университета, който младежите бяха окупирали в столицата на Никарагуа в рамките на антиправителствените протести, съобщи късно снощи правозащитната организация "Амнести интернешънъл", цитирана от ДПА.

 

"Болница Баутиста в Никарагуа потвърди пред мен, че са приели 41 младежи студенти, които са били ранени, повечето от огнестрелно оръжие, а един е починал" написа в Туитър Ерика Гевара-Росас, директор за Америка на неправителствената организация.

 

"Това е резултат от нападението срещу Техническия университет", посочи Гевара-Росас.

 

Студентите играят ключова роля в протестите срещу правителството на президента Даниел Ортега, започнали на 17 април. Властите им отговориха със смъртоносна сила. Това е четвъртият университет, окупиран от студенти.

 

Демонстрациите първоначално бяха насочени срещу новите ограничения върху пенсиите за старост и инвалидност, както и срещу увеличаването на социалните осигуровки. Сега вече протестиращите настояват и за оставката на Ортега.

 

Местни медии съобщиха, че нападението в понеделник е било извършено от мъже с мотори, а независимият Канал 15 ги идентифицира като проправителствени паравоенни стрелци.

 

"Амнести интернешънъл", която беше изпратила екип да разследва предполагаеми нарушения на човешките права от правителството по време на протестите, обяви, че нападението е извършено от подкрепящи Ортега "Сандинистки банди" и по-късно от полицаи за борба с безредиците.

 

Организацията публикува на сайта си видеоматериали за нападението, в които се чува силен звук от огнестрелно оръжие.

 

Неизвестни нападатели подпалиха в понеделник редакцията на "Нуева радио Я", недалеч от университета. Радиостанцията е рупор на левия Сандинистки национален либерален фронт на Ортега. Правителството нарече палежа "атака, подбудена от омраза" и извършена от фашисти.

 

Представителят на студентите Лирис Солис осъди нападението и каза, че студентите нямат нищо общо с него.

 

Американската комисия за човешки права съобщи, че от началото на протестите през април са загинали 79 души. Правителството твърди, че жертвите са 22.

 

Междувременно никарагуанското правителство и опозицията се споразумяха вчера за възобновяване на преговорите за демократизация на режима и частично вдигане на пътните блокади, съобщиха двете страни в комюнике, цитирано от Франс прес.

 

Протестиращите се ангажират да "облекчат" пътните блокади - едно от главните искания на правителството.

 

Съвместната декларация е подписана от по трима представители на всяка от страните, които влизат в смесена комисия по искане на Епископалната конференция на Никарагуа, която се опита да поднови диалога, спрян миналата сряда поради липса на съгласие по демократизацията на режима.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?