Според съдебно-медицинската експертиза:

Студентът Стоян Балтов е убит от ритници в главата и шията

Студентът Стоян Балтов е убит от ритници в главата и шията

Убитият пред бившата дискотека "Амнезия" в Студентския град Стоян Балтов е загинал от множество целенасочени ритници в областта на главата и шията. Това е заключението на тройната съдебно-медицинска експертиза, прочетена в четвъртък за пръв път от началото на делото в Софийския градски съд (СГС).

Становището на вещите лица бе прието близо 4 години след трагичния инцидент, тъй като процесът тръгна повторно през 2010 г. Причината бе, че първоначално прокуратурата обвини за убийството само Александър Данаилов и Вили Георгиев. След показанията на Мирослав Станчев се наложи делото да бъде върнато и да започне разследване и срещу Светлозар Стоилов, който до този момент бе само свидетел.

От заключенията на експертите става ясно още, че ударите са довели до тежка черепно-мозъчна закрита травма и смъртта е настъпила за минути. Част от уврежданията са със специфичен характер и на базата на тях може да се направи изводът, че ударите са нанесени с грайфери на няколко обувки, но не може да се установи точно от ударите е довел до фаталния изход, тъй като те се наслагват един върху друг.

В нощта на инцидента на 5 декември 2008 г. Балтов и негови приятели излизат от новооткритата тогава дискотека, но на метри от заведението са застигнати от 7-8 момчета. След спречкване и няколко обидни думи започва бой, в който на Балтов са нанесени смъртоносни ритници в главата.

Този инцидент стана повод за вълна от протести, чиито пик бе през януари 2009 г. Тогава полицията разпръсна със сила мирно протестиращи студенти, пенсионери, еколози и майки на малки деца. Преди това органите на реда оставиха група агресивно настроени младежи да вилнеят повече от час. Виновните за ексцесиите се измъкнаха, докато полицейските управления се напълниха с невинни граждани.

Споделяне

Още по темата

Още от България