Студенти готвят протест срещу промените във висшето образование

Студенти и преподаватели от Софийския университет готвят протест пред парламента заради готвените промени в Закона за висшето образование, съобщиха от инициативния комитетът, който организаторите митинга.

Протестът ще се състои на 11 май, когато по стар стил се отбелязва денят на славянската писменост, като студентите от СУ се надяват в протеста да се включат и колеги от останалите университети.

Според студентите бъдещите промени във висшето образование са прибързани и не са били поставени на широко обществено обсъждане.

“Университетите не трябва да получават по-голяма финансова автономия, преди да се изработят механизми за контрол и отчетност на изразходваните средства. Също така трябва първо да се изработи стратегия за развитието на висшето образование, след което да се правят законодателни промени” се казва в становището на студентите.

За разлика от тях Националното представителство на студентските съвети подкрепя промените, с които университетите сами ще определят таксите за обучение и броя на студентите, които приемат.

Споделяне

Още от България