Студенти и пенсионирани лекари във Франция призовани да помагат в жегите

Студенти и пенсионирани лекари във Франция призовани да помагат в жегите
Френският министър на здравеопазването Ксавиер Бертранд призова студенти по медицина и пенсионирани лекари да помагат в болниците заради проблемите, предизвикани от силните горещини в страната, предават световните агенции.

Летните жеги вече взеха близо 30 жертви във Франция, съживявайки кошмарните спомени от лятото на 2003 г., когато починалите бяха 15 000.

Междувременно в понеделник хирурзи, анастезиолози и акушери от частните клиники излязоха на протест, предизвикан от спорове за таксите и нарастващите застрахователни премии.

Техният синдикат UCDF каза, че в стачката участват 600 от общо 900 частни клиники.

Френските власти изразиха тревога, че обществените болници могат да се претоварят, ако частните са затворени за пациентите.

Патрик Пело, който е шеф на асоциацията на лекарите от спешна помощ, предупреди, че много болни хора ще трябва да чакат за болнични легла, съобщи френско радио, цитирано от ББС. Проблемът е особено сериозен за района, в който влиза столицата Париж.

Пело призова за закон, който да не разрешава на управителите на болниците да съкращават болнични легла през летните месеци.

Последната жертва на горещините във Франция стана 90-годишна жена, намерена мъртва в Орли, близо до Париж. Температурата на тялото ѝ била 41 градуса.

Очакванията са в сряда времето да стане още по-топло. Прогнозите са, че в сряда термометрите ще показват 36 градуса по Целзий в Париж, а в други региони - към 40 градуса.

В цяла Европа в момента температурите са над 30 градуса.

Френският министър на здравеопазването настоя хората да посещават възрастни приятели, съседи и роднини – особено онези, които живеят сами през летния сезон, когато повечето французи традиционно напускат градовете и заминават за провинцията.

Правителството излъчи предупреждения по радиото и телевизията, напомняйки на хората за пият достатъчно вода и да не стоят на слънце.

Проблеми с горещините има в Испания, където атомна централа в провинция Бургос бе спряна за кратко заради повишените температури на р. Ебро, чийто води се използват за охлаждане на реакторите.

В американския щат Калифорния е обявено състояние на повишена готовност от втора степен, тъй като започналите преди три дни горещини и очакваното рекордно потребление на електроенергия създават опасност от токови удари.

 

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?