Студенти и протестиращи се разграничиха от организацията, поискала Стоичков за свое "лице"

Това е постановка на ГЕРБ и няма нищо общо с Орловия мост, обявиха от граждански организации

Христо Стоичков на събрание на студенти и протестиращи в зала "Арена Армеец" в събота. Сн. БГНЕС

Студенти и университетски възпитанитаници се разграничиха от Националното представителство на студентските съвети (НПСС), оспориха легитимността му и се противопоставиха на избора на Христо Стоичков за водач на студентите. Това бе обявено в отворено писмо, разпространено до медиите в неделя.

"Въпреки че по закон тази организация би трябвало да представлява българските студенти, тя е неспособна да защитава студентските интереси и в редица случаи дори уронва престижа на студентите", се казва в писмото.

Според авторите с публичните изяви и събитията, организирани от НПСС, не се развиват академичността и научното познание и не се стимулира студентското творчество. Организацията стои зад следните "академични" събития: пищната церемония Мис и Мистър "Академика", ежегодните спортни зимни и летни олимпиади, както и церемонията "Студент на годината".

Под писмото са се подписали студенти и преподаватели от Софийския университет, УНСС, Художествената академия, Пловдивския университет, Икономическия университет във Варна и други. Някои от тях са членове на студентски съвети по места, които по закон са задължени да внасят 10% от бюджета си за НПСС.

В събота НПСС организира студентска сбирка в зала "Арена Армеец", на която специален гост беше футболистът Христо Стоичков, обявен за "знаме и водач" на студентското движение.

Председателят на НПСС Ангел Георгиев обяви, че движението "Орлов мост", което е съорганизатор на срещата, ще номинира кандидати за участие в предстоящите избори в онлайн платформа.

Самият Христо Стоичков обяви, че "дава лицето" си за каузата на студентите, ако не го цапат.

Вдигането на Стоичков за знаме на студентите предизвика жлъчни коментари в мрежата, блоговете, сред политическите партии и сред гражданите, които започнаха протестите на Орловия мост преди два месеца. Припомнени бяха и кои са лидерите на студентската организация, която не се приема за легитимна от част от студентството.

В социалните мрежи бе припомнено, че Националното представителство на студентските съвети е избрало "на някакво, не много ясно общо събрание във Варна Ангел Георгиев, който, според мрежите, бил вечен студент в Стопанската академия в Свищов и близък приятел на известния "лобист" Красьо Черния и "протеже на скандалния ректор Величко Адамов".

Припомня се, че когато Комисията за наука и образование на Народното събрание е била засипана със становища по повод на зулумите във Фонда за научни изследвания, скандалните комбинатори Рангел Гюров и Христо Петров са получили защита единствено от Националното представителство на студентските съвети в становище, подписано от Ангел Георгиев.

В неделя граждани, които се събраха на протестно присъствие пред ЦИК, коментираха критично привличането на Стоичков за лидер на студентско движение, което дава явна заявка за участие в политическия живот.

Димитър Несторов от протестиращите обяви Стоичков за "срам за българския спорт и купен от бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров".

Няма нищо лошо хората да правят организации, да решават кого ще подкрепят, но е лошо, когато се вижда, че това става на тъмно и не е честно спрямо останалите българи, заяви друг участник в протестите Юлиян Ангелов по повод учредителния студентски сбор с участието на Христо Стоичков.

"За съжаление използват един човек, който е дал много на България и поне аз не смятам, че един такъв известен българин по целия свят трябва да бъде употребяван за такива цели", заяви той.

"Разцепване на протестиращите има от самото начало на протестите и това е ясно на всички, че го правят бившите управляващи от ГЕРБ, за да спечелят служебна победа на изборите, защото гражданите не могат да се организират срещу тях", смята Ангелов.

"Оказва се, че това студентско движение, което подкрепи Христо Стоичков, е купено от бившите управляващи от ГЕРБ", смята друг протестиращ Любен Кенаров, според когото зад студентите, поискали Стоичков за лице, стояли "големи кукловоди и играчи".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?