Студенти, лекари и адвокати взимат безплатните 5000 електронни карти

Първите 5000 електронни карти за достъп до над 1200 електронни услуги ще бъдат дадени на държавни служители, ИТ-специалисти, студенти, лекари, адвокати, журналисти. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на среща с ректори на 8 водещи университети у нас.

Електронните карти са част от проекта за въвеждане на е-правителство, който се финансира със 17 млн. лв. по оперативна програма “Административен капацитет” (ОПАК). Идеята е да бъдат направени 5000, с които да се тества системата, която трябва да предостави над 1200 услуги на гражданите и бизнеса по електронен път. По план е-управление трябва да заработи през март, като до лятото системата ще се тества. Плановете на правителството са в бъдеще личните карти, издавани от МВР да станат електронни, като това най-вероятно ще се случи не по-рано от 2015 г.

Студентите и докторантите ще получат безплатно 1000 карти за електронна идентичност. ”Това е стъпка от стратегическото партньорство на министерството с академичната общност в областта на електронното управление”, каза министър Московски. Студенти от водещите университети в България ще участват в тестването на регистъра за електронна идентичност и на функционирането на електронното ЕГН.

Останалите 4000 безплатни е-карти ще бъдат предоставени на представители на браншовите организации в областта на информационните технологии, на практикуващи лекари, журналисти, адвокати и нотариуси, както и на държавни служители, които са отговорни за предоставяне на електронни услуги.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията работи по два големи проекта в областта на електронното управление, които са финансирани от ОПАК, припомни зам.-министър Валери Борисов по време на срещата с ректорите. По единия се подготвя автоматичен обмен между 34 важни регистъра като имотен, кадастър, регистъра на особените залози и други. Пред финализиране са и 50 нови електронни услуги за жителите на Столична община.

Основната дейност по другия проект е разработването на електронната идентичност – т.нар. е-карти. Всяка е-карта ще има чип с уникален за всеки гражданин код и възможност за втори слот, който може да съдържа квалифициран електронен подпис, здравно досие, електронно портмоне и други, посочи Валери Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?