Студенти на ВУЗФ ще излизат с дипломи от Университета на Мериленд

Студенти на ВУЗФ ще излизат с дипломи от Университета на Мериленд

От тази година Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Университетът на Мериленд (University of Maryland University College) стартират съвместна програма за обучение в образователна степен бакалавър по Финанси. Студентите, завършили програмата, ще придобият диплома, валидна в цял свят.

Пред Mediapool президентът на Университета на Мериленд Сюзън Олдридж каза, че българското висше училище е било избрано за проекта, тъй като вече се е утвърдило има силни позиции в обучението с финансова насоченост.

"Типът студенти, които очакваме да привлечем, са глобалните студенти, които владеят отлично английски и имат интереси в областта на икономиката и финансите и смятаме, че в България има такъв интерес", обясни тя.

Олдридж очаква, че с реализирането на проекта ВУЗФ ще се превърне в регионален център, привличащ студенти от Турция, Македония и други съседни на България страни. Тя посочи, че доброто геостратегическо положение на София също е плюс в тази посока.

"И сега студенти от региона избират Университета в Мериленд за своето обучение, но с позиционирането на такъв център в България те ще бъдат улеснени", каза тя.

Олдридж изтъкна, че освен това таксите за обучението в София ще бъдат двойно по-ниски от тези в САЩ, без да се смятат и разходите за път и други разноски, които също ще бъдат по-малки.

В същото време завършилите съвместната програма във ВУЗФ ще излизат с две дипломи – от частното българско висше училище, която ще е призната у нас и в Европа и от Университета в Мериленд, призната в цял свят.

"Това е една прекрасна възможност за получаване на качествено образование", каза Олдридж.

Тя информира, че близо 100 процента от възпитаниците на американския университет заемат добри позиции в държавния сектор, големи компании и банки и в същото време се връщат в учебното заведение, за да надграждат и усъвършенстват знанията си.

Освен това Университетът на Мериленд е сред топ 10 на колежите и университетите, обслужващи студенти-военнослужещи. В момента в него са записани близо 60 000 активно военнослужещи и ветерани. В допълнение се предлагат курсове в 150 военни подразделения и оперативни бази на седем континента. С откриването на американските военни бази у нас, американските военнослужещи и техните семейства също могат да ползват съвместната програма на двата ВУЗ-а.

Григорий Вазов, президент на ВУЗФ, обясни пред Mediapool, че кандидатите за програмата трябва да представят валидна диплома за завършено средно образование и да имат положен изпит TOEFL с минимален брой точки – 550, а всички документи трябва да са легализиран превод на английски език.

Кандидат-студентската кампания ще започне веднага след подписването на споразумението между двата университета, което е в петък.

"Минималният брой студенти, който се предвижда да приемем според споразумението, е 100. В зависимост от интереса можем да приемем до 140 студенти. Тъй като от Университета на Мерилинд са много стриктни по отношение изискванията към учебната програма, засега се предвижда само студентите на ВУЗФ от първи и втори курс, които вече са приети, да могат след приравнителни изпити да се прехвърлят в програмата", обясни Вазов.

Той допълни, че споразумението предвижда още обмен на преподаватели като лектори от Университета на Мериленд ще обучават българските студенти. Освен това завършилите програмата у нас ще могат да продължават образованието си в по-високи степени в американския университет.

Споделяне

Още от България