Нова страница на протестите

Студенти окупираха най-голямата аудитория в СУ

Призив за оставка на кабинета "Орешарски" и морална отговорност на шефа на КС, оставил Пеевски депутат

Десетки студенти окупираха в сряда сутринта най-голямата аудитория в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - 272-а, с искане за оставка на кабинета на Пламен Орешарски. Демонстрацията им бе и в знак на протест срещу председателя на Конституционния съд (КС) проф. Димитър Токушев, който е преподавател по история на българската държава и право в университета. След появата на протестиращите, проф. Токушев е прекъснал лекцията си и е напуснал залата.

Студентите досега нямаха силно самостоятелно изразено присъствие на гражданските протести #ДАНСwithme, избухнали през юни след назначението на Пеевски за шеф на ДАНС и прераснали в бунт срещу задкулисния модел на управление. Сегашната инициатива, подета в най-старото и най-авторитетното висше училище в България, може да даде нов тласък на позатихналото през есента гражданско недоволство, което продължава вече 130 дни.

"Ние сме студенти, всеки със своите учебни и работни задължения. Имаме опасния навик да казваме, каквото мислим. Свикнали сме да обичаме истината, доблестта и да съдим според делата, а не според думите. Живеем във фасадна демокрация, под лапите на политическия цинизъм и партийната недалновидност. Тънем в мизерия, апатия и бездушие. За 23 години три милиона българи напуснаха страната. Ние решихме да не бъдем следващите", се казва в позиция на демонстрантите, обединили се в групата "Ранобудните студенти".

Студентите търсят лична отговорност от Димитър Токушев

Акцията им е насочена конкретно срещу проф. Токушев заради решението на КС да не прекрати мандата на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски, който скандално бе избран за шеф на ДАНС на 14 юни, но ден по-късно напусна поста заради масовите протести.

"Търсим морална отговорност от своите преподаватели, начело с проф. Димитър Токушев, председател на Конституционния съд и преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет - отговорност за връщането на олицетворението на българската олигархия Делян Пеевски като депутат в Народното събрание. Питаме се докога законите ще се тълкуват спрямо силните на деня и изразяваме възмущението си за взетото от съда решение. Питаме - кой предложи Пеевски за председател на ДАНС? Търсим отговора, чрез който ще разберем кой управлява държавата. Наше разбиране е, че избирателят има право да получи какъвто поиска отговор от избраника”, заявяват още студентите.

Пред входа на аудиторията бе опънат бял чаршаф с огромен надпис с червени букви: "Окупация". Организаторите на окупацията планират да останат в залата за неопределено време, като ще правят дискусии за състоянието на държавата и за действията на държавните институции - парламентът и правителството - в днешната ситуация.

На дъската в аудиторията бяха написани и правила, според които участниците в акцията не трябва да употребяват алкохол и да пушат цигари, не трябва да агитират за определени политически партии, не трябва да проявяват агресия и да нарушават реда в залата. Демонстрантите си определиха и минимум от 20 души, които трябва да стоят в аудиторията през деня и от 10 души, които да са вътре през нощта.

Поканени са редица преподаватели

Студентите възнамеряват да поканят и някои от преподавателите си в СУ, с които да разискват ситуацията в страната. Сред вероятните поканени са Георги Близнашки, Калин Янакиев, Нели Огнянова, Светлана Иванова, Цочо Бояджиев, Васил Гарнизов и други. Освен дискусии окупацията ще включва и прожекции, след като студентите успеят да намерят проектор. В Туитър бе открит канал, чрез който се събират предложения за гост лектори. Онлайн активно се обсъжда темата и се цитират участниците в дискусиите.

Малко преди 13.00 часа започна първата лекция на Георги Близнашки, който е професор по конституционно право и бивш депутат от БСП. Той се обърна към студентите с думите: "В момента пишете поредната златна страница в историята на Софийския университет" и обяви, че е човешко да се греши, но когато греши КС - "имаме проблем".

Проф. Близнашки посочи, че очаква и други преподаватели да подкрепят протеста и подчерта: "Всичко това, което се случва е свързано с решението на Конституционния съд, което аз определих като срамна страница за историята на тази институция, за историята на българската демокрация и си дадох сметка, че не мога да бъда другаде освен тук заедно с моите студенти в този момент".

Близнашки бе един от най-острите критици на решението на КС да остави Делян Пеевски като депутат, тъй като според него няма съмнение, че Пеевски е встъпил в длъжност председател на ДАНС с полагането на клетва пред Народното събрание.

Според ректора на СУ акцията пречи на студентите

"Това е фракция на една сравнително малка група студенти. Това е група, която традиционно е много чувствителна към недъзите на обществото. Страхувам се, че в момента не са избрали правилния начин и правилното място да протестират", коментира междувременно пред БНР ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" Иван Илчев.

По думите му участниците в окупацията на 272-а зала "работят против интересите на това, което искат в декларацията за качествено образование", тъй като лекциите от окупираната аудитория нямало къде да бъдат преместени. Според Илчев "не случайно много повече студенти, отколкото тези, които са окупирали, са против акцията в момента и това говори, че тя не е подготвена добре".

"Аз ги попитах всъщност защо не реагираха веднага след решението на Конституционния съд. Те замълчаха, трябвало им време за подготовка. И аз им казах, да, ама защо тогава бяхте на море", добави саркастично Иван Илчев.

Думите му бяха в противоречие на това, което обявиха самите протестиращи студенти в началото на акцията си - че ректорът не е изразил мнение за действията им, но разполагали с мълчаливата му подкрепа, тъй като занятията в 272-а зала са отменени до петък.

Сред протестиращите в сградата на СУ са и някои от студентите, които миналия петък опънаха трансперант в Народното събрание с надпис: "Студентите питат: Не ви ли е срам?" След акцията те бяха поканени на среща с председателя на парламента Михаил Миков, след което обявиха, че "позициите ни не се срещнаха".

Организаторите на окупацията се надяват да привлекат възможно повече студенти. Инициативата те обясниха като нормална практика на демократично изразяване на гражданска позиция.Докторантът по история Димитър Вълчев заяви, че студентите са готови на денонощна окупация, ако привлекат на своя страна достатъчно голям брой от своите колеги от различни специалности.

От НБУ подкрепиха символично колегите си

Около обед протестиращи студенти обявиха, че техни колеги от Новия български университет планират в 15.00 часа да започнат подобна акция в тяхното учебно заведение. До окупация на аулата в НБУ обаче не се стигна, като студенти от висшето учебно заведение обявиха, че правят символична акция, разпъвайки аулата трансперант "Окупация в подкрепа на СУ. Заедно срещу мафията".

"Това беше естествена реакция. След тях да тръгнем и ние и се надявам, че и други университети ще тръгнат. Те не пускат своя преподавател, свързан с мафията, да влезе в залата и да им преподава. Те показват, че не искат това. Нашата окупация е много символична и тя може би няма да бъде същата, толкова рязка, защото все пак ние искаме да не притесняваме студентите тук. Ние подкрепяме това и ние сме заедно, всички ние млади хора, будни млади хора сме заедно срещу мафията", заяви организаторът на акцията в НБУ Фани Михайлова пред БН.

Ректорът на Нов български университет доц. Пламен Бочков подкрепи студентите, като заяви, че е тяхно право да изразят гражданската си позиция: "Очаквах такава реакция от нашите студенти, да се включат активно, те са си активни поначало, и да изразят своята гражданска позиция, доколко това е една съвсем символична окупация. Те могат да останат, колкото пожелаят. Само при едно единствено условие - да не пречат на учебния процес и на колегите си, които продължават да се обучават в аула, така че се надявам всичко да бъде съвсем спокойно, съвсем цивилизовано, както подхожда на нашите студенти, но със съвсем ясно заявена позиция."

Споделяне

Още по темата

Още от България