Студенти от академиите по изкуства излязоха на протест

Студенти от Националната художествена академия, Националната музикална академия и НАТФИЗ излязоха на протест във вторник в градинката до Народното събрание срещу орязването на държавната субсидия за висшето образование.

С плакати "Искам да правя изкуство, а не дюнери" и "Изкуството е преди нас" те изразиха несъгласието си с икономиите, тъй като те ще доведат до намаление на парите за материали и консумативи, без които учебните им часове не могат да протичат нормално.

Студентите и преподавателите настояват да бъде гарантиран статутът на академиите по изкуствата и размерът на държавните субсидии, за да се осигури автономното съществуване на висшето образование.

Проблем в Националната музикална академия има и с таксите. Сега те са 1043 лева, а от новата академична година се очаква да станат 1445 лева и студентите твърдят, че ще бъдат затруднени да ги плащат. Въпреки, че Академичния съвет на висшето училище е предложил запазването на таксите, Министерският съвет е гласувал те да бъдат увеличени.

В градинката до парламента студентите от трите висши училища демонстрираха уменията си - рисуваха, правеха скулптури от камък, свириха на различни инструменти.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?